Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wkładam do ziemniaka, co mam pod ręką, zapiekam i mam pyszną kolację. Rodzina czeka na to cały tydzień

Wkładam do ziemniaka, co mam pod ręką, zapiekam i mam pyszną kolację. Rodzina czeka na to cały tydzień

kumpir
Canva/annacinaroglu

Ziemniak może zaskakiwać i zachwycać smakiem. Wszystko dzięki dodatkom, które wypełniają jego wnętrze. Pieczony kumpir możesz nadziać właściwie wszystkim tym, co masz w lodówce. Moja rodzina cały tydzień czeka na to apetyczne danie. 

Pieczony kumpir dla całej rodziny

Ziemniaki zwykle gotujemy jako dodatek do dań obiadowych. Przyrządzamy z nich frytki lub dodajemy do sałatek. Jednak u mnie w domu ziemniak stał się ostatnio daniem głównym. Cała rodzina czeka na tę aromatyczna i treściwą potrawę. Pieczony kumpir może być pełen nadzienia, które tylko ci się zamarzy. Wrzucisz tam niemal wszystko, co masz w spiżarni. Papryka, cebulka, czy pachnąca kiełbaska będą doskonałym wypełnieniem ziemniaka. 

Pieczony kumpir wywodzi się z Turcji i co do zasady nieco przypomina hamburgera. Bułkę zastępuje ziemniak, a dodatki są równie dowolne. Mogą wypełniać go warzywa, mięsa i aromatyczne sosy. Bywa podawany z plasterkami mięsa i pieczarkami, marynowanymi ogórkami, a nawet sałatką rybną. To danie uniwersalne, a ja nadziewam ziemniaka kiełbaską, cebulą i papryką. Rodzina zajada się tą potrawą aż wszystkim się uszy trzęsą. 

kumpir
Canva/Elena Danileiko
Alert na Podkarpaciu. Śmiertelna ofiara zatrutego mięsa

Jak zrobić pieczony kumpir z kiełbaską, papryką i cebulą?

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • ulubiony gotowy sos (ketchup, czosnkowy itp.)
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • 50 g żółtego sera

Przygotowanie dania zacznij od dokładnego umycia ziemniaków i gotowania ich przez 10 minut. Następnie ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 45 minut do momentu, aż będą całkiem miękkie. Podczas pieczenia ziemniaków przygotowujemy też nadzienie. Cebulę, kiełbaskę i paprykę kroimy i lekko podsmażamy na patelni. 

Dodajemy posiekany drobno czosnek. Wszystko dusimy przez kilka minut, a gdy ziemniaki będą już miękkie, wyjmujemy je z piekarnika. Po upieczeniu nacinamy je i ubijamy miąższ lub wykrawamy nieco jego nadmiar, by zmieściło się nadzienie. Dodajemy też masło, sól i odrobiną startego sera żółtego. Dopiero teraz nakładamy przygotowane nadzienie z patelni. Wierzch posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piecu jeszcze przez kilka minut aż ser się stopi. Wyjmujemy – danie jest już gotowe do podania. Wystarczy polać je ulubionym sosem.

Zapiekany ziemniak pełen aromatycznego nadzienia

Ziemniak w takim wydaniu nie tylko jest niezwykle apetyczny, ale też bardzo sycący. Zaspokoi głód nawet największego głodomora. Pełen pożywnych dodatków i sosu będzie doskonałą propozycją na rodzinny obiad. Takie danie będzie smakowało nie tylko dużym, ale też małym smakoszom.

Oprócz tego kumpir przygotowujemy w bardzo prosty sposób. Czasu wymaga jedynie pieczenie ziemniaka. Ważne, by był miękki i aksamitny. Możemy dodać do niego praktycznie wszystko – parówki, wędlinę, kukurydzę z puszki, cebulę czy oliwki. Zrób taki w swojej kuchni i zachwyć się tym smakiem. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pieczeń rzymską, która ratuje niejeden posiłek. Podpowiadaliśmy też, jak przyrządzić hot-dogi ze smakowitą panierką. 

kumpir
Canva/firatgocmen