Wkładam do ziemniaka, co mam pod ręką, zapiekam i mam pyszną kolację. Rodzina czeka na to cały tydzień
Ziemniak może zaskakiwać i zachwycać smakiem. Wszystko dzięki dodatkom, które wypełniają jego wnętrze. Pieczony kumpir możesz nadziać właściwie wszystkim tym, co masz w lodówce. Moja rodzina cały tydzień czeka na to apetyczne danie.
Pieczony kumpir dla całej rodziny
Ziemniaki zwykle gotujemy jako dodatek do dań obiadowych. Przyrządzamy z nich frytki lub dodajemy do sałatek. Jednak u mnie w domu ziemniak stał się ostatnio daniem głównym. Cała rodzina czeka na tę aromatyczna i treściwą potrawę. Pieczony kumpir może być pełen nadzienia, które tylko ci się zamarzy. Wrzucisz tam niemal wszystko, co masz w spiżarni. Papryka, cebulka, czy pachnąca kiełbaska będą doskonałym wypełnieniem ziemniaka.
Pieczony kumpir wywodzi się z Turcji i co do zasady nieco przypomina hamburgera. Bułkę zastępuje ziemniak, a dodatki są równie dowolne. Mogą wypełniać go warzywa, mięsa i aromatyczne sosy. Bywa podawany z plasterkami mięsa i pieczarkami, marynowanymi ogórkami, a nawet sałatką rybną. To danie uniwersalne, a ja nadziewam ziemniaka kiełbaską, cebulą i papryką. Rodzina zajada się tą potrawą aż wszystkim się uszy trzęsą.
Alert na Podkarpaciu. Śmiertelna ofiara zatrutego mięsaJak zrobić pieczony kumpir z kiełbaską, papryką i cebulą?
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 2 kiełbasy śląskie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- ulubiony gotowy sos (ketchup, czosnkowy itp.)
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
- koperek
- 50 g żółtego sera
Przygotowanie dania zacznij od dokładnego umycia ziemniaków i gotowania ich przez 10 minut. Następnie ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 45 minut do momentu, aż będą całkiem miękkie. Podczas pieczenia ziemniaków przygotowujemy też nadzienie. Cebulę, kiełbaskę i paprykę kroimy i lekko podsmażamy na patelni.
Dodajemy posiekany drobno czosnek. Wszystko dusimy przez kilka minut, a gdy ziemniaki będą już miękkie, wyjmujemy je z piekarnika. Po upieczeniu nacinamy je i ubijamy miąższ lub wykrawamy nieco jego nadmiar, by zmieściło się nadzienie. Dodajemy też masło, sól i odrobiną startego sera żółtego. Dopiero teraz nakładamy przygotowane nadzienie z patelni. Wierzch posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piecu jeszcze przez kilka minut aż ser się stopi. Wyjmujemy – danie jest już gotowe do podania. Wystarczy polać je ulubionym sosem.
Zapiekany ziemniak pełen aromatycznego nadzienia
Ziemniak w takim wydaniu nie tylko jest niezwykle apetyczny, ale też bardzo sycący. Zaspokoi głód nawet największego głodomora. Pełen pożywnych dodatków i sosu będzie doskonałą propozycją na rodzinny obiad. Takie danie będzie smakowało nie tylko dużym, ale też małym smakoszom.
Oprócz tego kumpir przygotowujemy w bardzo prosty sposób. Czasu wymaga jedynie pieczenie ziemniaka. Ważne, by był miękki i aksamitny. Możemy dodać do niego praktycznie wszystko – parówki, wędlinę, kukurydzę z puszki, cebulę czy oliwki. Zrób taki w swojej kuchni i zachwyć się tym smakiem. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pieczeń rzymską, która ratuje niejeden posiłek. Podpowiadaliśmy też, jak przyrządzić hot-dogi ze smakowitą panierką.