Odkąd znam ten przepis, nie przyrządzam kalafiora inaczej. Jest idealny na obiad i kolację
Ten przepis wsadza kij w mrowisko. Są tacy, którzy rozdzierać będą szata, bo oto kala się świętą polszczyznę używając słów opisujących mięso do bezmięsnych potraw. Ale w czym zmienia to fakt, że stek z kalafiora jest po prostu pyszny?
Stek z kalafiora
Kalafior należy z pewnością do niedocenianych warzyw. Przepadają za nim głównie miłośnicy dań gotowanych, raczej łagodnych w smaku. Osobom wymagającym bardziej wyrazistych dań, zwłaszcza mięsożercom, typowy sposób podania tego produktu raczej nie pasuje.
A wielka, wielka szkoda, bo to niesłychanie uniwersalny produkt . W surowym warzywie wyczuwa się pikanterię, pod zębami stawia opór, który czyni go chrupkim i dość charakternym. Można przyrządzić z niego świetne risotto, gdzie pełni funkcję zamiennika ryżu. Odpowiednio przyprawiony i upieczony jest zaś wegetariańskim daniem sycącym miłośników steków .
Pieczony kalafior
Stek z kalafiora można przyrządzić nawet na grillu. Pieczenie to pewniejsza forma tej potrawy, dlatego na pierwszy raz warto zacząć od niej. Wszystkie chwyty zresztą dozwolone, byleby plaster kalafiora nie rozpadał się i nie był zbyt miękki. Ważne, by używać tylko środka warzywa , o dużym przekroju, co pozwoli zachować strukturę dania. Pozostałe części można zjeść ugotowane albo w sałatce z jogurtem i koperkiem.
Składniki
- 2 kalafiory
- 5 łyżek oliwy
- 1,5 łyżki płynnego miodu
- pół łyżeczki soli
- łyżka słodkiej papryki mielonej
- łyżeczka czosnku granulowanego
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- pół łyżeczki suszonej kolendry
- pół łyżeczki pieprzu
- natka pietruszki
Kalafior na kolację
Z kalafiora nie wycinamy głąba, tylko wyrównujemy go do różyczek warzywa. Ze środka wykrawamy po dwa steki o grubości 2-3 cm. Ważne, by różyczki nie odpadały. Przed upieczeniem dobrze jest obchodzić się z warzywem dość delikatnie.
Oliwę, miód i wszystkie przyprawy, oprócz natki pietruszki łączymy i smarujemy steki z obu stron. Jeśli zostały nam różyczki warzywa, je również nasmarujmy marynatą. Kalafiora układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem , który pomoże zachować jego zwartą strukturę. Pieczemy przez ok. 30 minut bez obracania , a następnie dopiekamy pod grillem przez kilka minut. Podajemy posypany posiekaną natką pietruszki. Doskonale sprawdza się jako danie na obiad lub kolację.
Wypróbuj też przepis na zupę ze świeżych ogórków i wypróbuj siebie – w naszym quizie ze znajomości tych kiszonych .
Źródło: aniagotuje.pl