Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Podsmażam świeże ogórki i przekładam do garnka. Sam nie mogę uwierzyć, co z tego wychodzi
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.09.2024 12:43

Podsmażam świeże ogórki i przekładam do garnka. Sam nie mogę uwierzyć, co z tego wychodzi

podsmażanie ogórków
fot. youtube.com/weronikaDomogród

Zupa ogórkowa niejedno ma imię. Można na przykład przygotować ją na świeżych ogórkach. Odbiega to nieco od tradycji, ale w bardzo dobrym kierunku. Kto nie próbował, koniecznie powinien to nadrobić.

Nietradycyjna zupa ogórkowa

Świeże ogórki to rzadko spotykana baza zupy. Rzeczywiście, mogą być one kulinarnym wyzwaniem. Delikatny smak, charakterystyczna struktura nadana rzadkim, nieco kleistym sokiem i przede wszystkim wysoka zawartość wody sprawiają, że nie jest to nasza pierwsza myśl, kiedy szukamy pomysłu na zupę.

Jednak przy odpowiednim przyprawieniu to właśnie smak tego lekkiego warzywa stanowi świetne tło dla pozostałych akcentów. A sam świeży ogórek w zupie to przecież żadne bluźnierstwo. Ot, choćby tzatziki jada się czasem właśnie jako danie, a nie sos.

zupa z koperkiem
fot. youtube.com/weronikaDomogród
Kto jeszcze nie był, niech biegnie do Lidla. Już tylko dziś mięso i wędliny nawet o połowę taniej

Zupa ze świeżych ogórków

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Weronika Domogród. Autorka podaje tam podobną zupę z jajkiem. Można też zdecydować się np. na grzanki.

Składniki

  • 8 świeżych ogórków gruntowych
  • 1 cebula
  • ½ marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • Mały kawałek selera
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki śmietany do zup
  • 80 g kaszy manny
  • 1 pęczek koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz, szałwia, estragon

Zupa ogórkowo-koperkowa

Obrane ogórki kroimy w cienkie plasterki. Koperek siekamy. W garnku zagotowujemy ok. 1,5 l wody i lekko solimy.

Na patelni na maśle klarowanym podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy będzie szklista, wrzucamy ogórka i dusimy przez 2 minuty. Dodajemy drobno pokrojoną marchewkę, pietruszkę i selera. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Mieszamy i dusimy jeszcze przez minutę

Zawartość patelni przerzucamy do garnka z wodą. Patelnię deglasujemy wodą z garnka, by cały smak przenieść do zupy. Po kilku minutach gotowania dodajemy kaszę mannę i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty. Pod koniec zabielamy śmietaną, dodajemy koperek, mieszamy i przyprawiamy do smaku.

Wypróbuj też przepisy na duszonego kurczaka w pomidorach i ciasto marchewkowe.

zupa ogórkowa w kubku
fot. youtube.com/weronikaDomogród