Ogórki kiszone w chrupiącej panierce
Szukacie niebanalnej przekąski na imprezę? Zaskoczcie swoich gości ogórkami kiszonymi usmażonymi w pikantnej panierce. Ten z pozoru absurdalny pomysł poskutkuje naprawdę pysznym smakołykiem, który skradnie niejedno serce. Wypróbujcie koniecznie.
Ogórki kiszone nie muszą być wykorzystywane tylko do zupy czy składnik surówki podanej do kotleta schabowego . Pokrojone plastry tego smacznego warzywa możemy opanierować i zjeść podobnie jak skrzydełka czy nuggestsy — z ulubionym sosem. Zróbcie od razu więcej, bo szybko znikną.
Przepis na imprezowe ogórki w panierce
Składniki:
-
5 dużych kiszonych ogórków
-
1 jajo
-
przyprawy sól, pieprz, słodka lub ostra papryka, czosnek w proszku
-
pół szklanki mleka
-
bułka tarta do obtoczenia, ok. pół szklanki
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ogórki kroimy w grube, przypominające nieco chipsy plastry. W głębokim talerzu łączymy bułkę tartą z solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajo z mlekiem .
Ogórkowe talarki zanurzamy w masie jajeczno-mlecznej , a następnie obtaczamy w przyprawionej bułce tartej. Na głębokiej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i zanurzamy w nim ogórki.
Wyjmujemy je, gdy nabiorą złocistego koloru. Podajemy z ulubionym sosem np. czosnkowym lub pomidorowym. Te pyszne ogóreczki sprawdzą się też doskonale jako składnik sałatki np. takiej z pomidorkami i fetą.
Wskazówka: jeśli chcecie, by ogórki nie wyszły bardzo tłuste, odsączcie je na ręczniku papierowym. Dzięki temu panierka pozostanie chrupiąca.
Źródło: canva/Mariha-kitchen
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Jak uratować przypalony i zbyt słony bigos? Mamy najlepsze sposoby
-
Przepis Ewy Wachowicz na makowiec z owocami. Prosto i bez zawijania
-
Lekka, puszysta niczym obłok jajecznica według Magdy Gessler
Źródło: o2 Zapraszamy na nasz Instagram