Smakosze.pl Przepisy Ogórki kiszone w chrupiącej panierce
canva/likedat/rodrigobark

Ogórki kiszone w chrupiącej panierce

3 grudnia 2021

Szukacie niebanalnej przekąski na imprezę? Zaskoczcie swoich gości ogórkami kiszonymi usmażonymi w pikantnej panierce. Ten z pozoru absurdalny pomysł poskutkuje naprawdę pysznym smakołykiem, który skradnie niejedno serce. Wypróbujcie koniecznie.

Ogórki kiszone nie muszą być wykorzystywane tylko do zupy czy składnik surówki podanej do kotleta schabowego . Pokrojone plastry tego smacznego warzywa możemy opanierować i zjeść podobnie jak skrzydełka czy nuggestsy — z ulubionym sosem. Zróbcie od razu więcej, bo szybko znikną.

Przepis na imprezowe ogórki w panierce

Składniki:

  • 5 dużych kiszonych ogórków

  • 1 jajo

  • przyprawy sól, pieprz, słodka lub ostra papryka, czosnek w proszku

  • pół szklanki mleka

  • bułka tarta do obtoczenia, ok. pół szklanki

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ogórki kroimy w grube, przypominające nieco chipsy plastry. W głębokim talerzu łączymy bułkę tartą z solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajo z mlekiem .

Ogórkowe talarki zanurzamy w masie jajeczno-mlecznej , a następnie obtaczamy w przyprawionej bułce tartej. Na głębokiej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i zanurzamy w nim ogórki.

Wyjmujemy je, gdy nabiorą złocistego koloru. Podajemy z ulubionym sosem np. czosnkowym lub pomidorowym. Te pyszne ogóreczki sprawdzą się też doskonale jako składnik sałatki np. takiej z pomidorkami i fetą.

Wskazówka: jeśli chcecie, by ogórki nie wyszły bardzo tłuste, odsączcie je na ręczniku papierowym. Dzięki temu panierka pozostanie chrupiąca.

Ogórki kiszone w miseczce
Ogórki kiszone będą pyszne, gdy podany je w pikantnej panierce

Źródło: canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: o2 Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy