Smakosze.pl
zupa ogórkowa

canva/Aneta_Gu

Pyszna zupa ogórkowa z przepisu Kuronia

11 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Zupa ogórkowa to jest to. Pożywna, wyrazista w smaku, zaostrzająca apetyt. Można ją przygotować na kilka sposobów, ale dobrze zainspirować się sprawdzonymi recepturami. Dziś zdradzimy wam jak pyszną zupę ogórkową gotuje Jakub Kuroń.

Dobrej jakości kiszone ogórki to w tym przypadku klucz do sukcesu. Do zupy ogórkowej nie używaj ogórków małosolnych, bo są mało wyraziste w smaku. Kwaśność w tej zupie jest jak najbardziej pożądana. Możesz ją regulować ilością dodanych ogórków, ale dobrze kwaśnych.

Pamiętaj też, by ziemniaki dodawać do tej zupy wcześniej niż ogórki. Kwas zawarty w ogórkach spowalnia bowiem gotowanie się ziemniaków. Zresztą ogórki też lepiej gotować krócej niż zbyt długo. Będzie to z korzyścią dla całej potrawy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pyszną zupę ogórkową Kuronia

Składniki:

  • 4 skrzydełka rosołowe lub porcja rosołowa z kurczaka

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 6 ogórków kiszonych

  • 1 łyżka masła

  • 4 ziemniaki

  • 2 listki laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 100 ml śmietanki 30 proc.

  • 1 żółtko

  • koperek do posypania

  • sól, pieprz

ciasto bez pieczenia

Cudowne ciasto z galaretką i bananami bez pieczenia

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie zupy ogórkowej

Skrzydełka opłucz, zalej zimną wodą, zagotuj na średnim ogniu. Usuń szumowinę, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, trochę soli i pieprzu. Gotuj ok. 30 minut.

Marchewki, pietruszkę i seler obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru, gotuj ok. 20 minut. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Dodaj do zupy, gotuj, aż będą prawie miękkie.

Kiszone ogórki zetrzyj na dużych oczkach. Przesmaż na maśle często mieszając, dodaj do zupy. Gotuj całość ok. 10 minut.

W miseczce rozmieszaj śmietankę i żółtko. Dolej trochę gorącego wywaru, wymieszaj. Płyn wlej do zupy, zamieszaj, zagotuj. Dopraw do smaku, wymieszaj z posiekanym koperkiem.

kiszone ogórki

kiszone ogórki

Źródło zdjęcia: canva/Teleginatania

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • źródło: kuron

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

Czytaj więcej >