Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekka, puszysta niczym obłok jajecznica według Magdy Gessler
Renata Materlińska
Renata Materlińska 03.12.2021 01:00

Lekka, puszysta niczym obłok jajecznica według Magdy Gessler

Magda Gessler, jajecznica
TRICOLORS/East News, canva/Bartosz Luczak

Dziś na śniadanie jajecznica? Może przygotujesz ją według przepisu Magdy Gessler? Będzie lekka i puszysta niczym obłok. Znana restauratorka zna się na rzeczy i wie, w czym tkwi sekret niebywałego smaku tej prostej potrawy. A zatem zaczynamy.

Jajecznica na śniadanie to naprawdę dobry pomysł. O tej porze dnia, ciepłe dania smakują lepiej niż zimne. Przyjemnie się je zjada, nie wychładzając przy tym rozgrzanego po spaniu organizmu. A jak już robić, to najlepiej pyszną wersję. Właśnie taką proponuje Magda Gessler. Do swojej jajecznicy dorzuca kurki, cebulę i koperek. Całość smakuje rewelacyjnie.

Lekka, puszysta niczym obłok jajecznica według Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 cebula

  • 250 g kurek świeżych lub mrożonych

  • 2 łyżeczki masła

  • kurkuma

  • 6 jajek

  • 2 łyżki gęstej śmietany

  • pół pęczka koperku

  • sól, pieprz

Przygotowanie jajecznicy

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Patelnię średnio rozgrzej, połóż na niej masło, wsyp cebulę. Smaż ją, aż się zeszkli.

Kurki oczyść, opłucz, osusz. Większe pokrój na kawałki, dodaj do cebuli, wymieszaj. Oprósz solą, pieprzem i kurkumą, smaż kilka minut.

Koperek opłucz, osusz, posiekaj. Jajka wybij do miski, dodaj śmietanę, całość energicznie ubij. Wymieszaj z koperkiem.

Masę jajeczną dodaj do kurek i cebuli. Oprósz solą i pieprzem, smaż na małym ogniu, do momentu, az jajka się zetną.

Na naszej stronie znajdziesz też inne inspiracje na pyszną jajecznicę. Sprawdź, jak przygotować jajecznicę na parze, a także jak zrobić jajecznicę z brokułami.

kurki
kurki

Źródło: canva/JohanLenell

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy Zapraszamy na nasz Instagram