Lekka, puszysta niczym obłok jajecznica według Magdy Gessler
Dziś na śniadanie jajecznica? Może przygotujesz ją według przepisu Magdy Gessler? Będzie lekka i puszysta niczym obłok. Znana restauratorka zna się na rzeczy i wie, w czym tkwi sekret niebywałego smaku tej prostej potrawy. A zatem zaczynamy.
Jajecznica na śniadanie to naprawdę dobry pomysł. O tej porze dnia, ciepłe dania smakują lepiej niż zimne. Przyjemnie się je zjada, nie wychładzając przy tym rozgrzanego po spaniu organizmu. A jak już robić, to najlepiej pyszną wersję. Właśnie taką proponuje Magda Gessler. Do swojej jajecznicy dorzuca kurki, cebulę i koperek. Całość smakuje rewelacyjnie.
Lekka, puszysta niczym obłok jajecznica według Magdy Gessler
Składniki:
1 cebula
250 g kurek świeżych lub mrożonych
2 łyżeczki masła
kurkuma
6 jajek
2 łyżki gęstej śmietany
pół pęczka koperku
sól, pieprz
Przygotowanie jajecznicy
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Patelnię średnio rozgrzej, połóż na niej masło, wsyp cebulę. Smaż ją, aż się zeszkli.
Kurki oczyść, opłucz, osusz. Większe pokrój na kawałki, dodaj do cebuli, wymieszaj. Oprósz solą, pieprzem i kurkumą, smaż kilka minut.
Koperek opłucz, osusz, posiekaj. Jajka wybij do miski, dodaj śmietanę, całość energicznie ubij. Wymieszaj z koperkiem.
Masę jajeczną dodaj do kurek i cebuli. Oprósz solą i pieprzem, smaż na małym ogniu, do momentu, az jajka się zetną.
Na naszej stronie znajdziesz też inne inspiracje na pyszną jajecznicę. Sprawdź, jak przygotować jajecznicę na parze, a także jak zrobić jajecznicę z brokułami.
Źródło: canva/JohanLenell
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Babciny przepis na wigilijną kapustę z grochem. Gęsta i bez zasmażki
Przepyszna pasta z wędzonej makreli, ogórków kiszonych i cebuli
Niezawodny przepis na obłędnie chrupiące placki ziemniaczane
Źródło: newsy.gotujmy Zapraszamy na nasz Instagram