Smakosze.pl
Magda Gessler, jajecznica

TRICOLORS/East News, canva/Bartosz Luczak

Lekka, puszysta niczym obłok jajecznica według Magdy Gessler

10 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Dziś na śniadanie jajecznica? Może przygotujesz ją według przepisu Magdy Gessler? Będzie lekka i puszysta niczym obłok. Znana restauratorka zna się na rzeczy i wie, w czym tkwi sekret niebywałego smaku tej prostej potrawy. A zatem zaczynamy.

Jajecznica na śniadanie to naprawdę dobry pomysł. O tej porze dnia, ciepłe dania smakują lepiej niż zimne. Przyjemnie się je zjada, nie wychładzając przy tym rozgrzanego po spaniu organizmu. A jak już robić, to najlepiej pyszną wersję. Właśnie taką proponuje Magda Gessler. Do swojej jajecznicy dorzuca kurki, cebulę i koperek. Całość smakuje rewelacyjnie.

Lekka, puszysta niczym obłok jajecznica według Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 cebula

  • 250 g kurek świeżych lub mrożonych

  • 2 łyżeczki masła

  • kurkuma

  • 6 jajek

  • 2 łyżki gęstej śmietany

  • pół pęczka koperku

  • sól, pieprz

Sernik

Dlaczego sernik pęka podczas pieczenia?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie jajecznicy

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Patelnię średnio rozgrzej, połóż na niej masło, wsyp cebulę. Smaż ją, aż się zeszkli.

Kurki oczyść, opłucz, osusz. Większe pokrój na kawałki, dodaj do cebuli, wymieszaj. Oprósz solą, pieprzem i kurkumą, smaż kilka minut.

Koperek opłucz, osusz, posiekaj. Jajka wybij do miski, dodaj śmietanę, całość energicznie ubij. Wymieszaj z koperkiem.

Masę jajeczną dodaj do kurek i cebuli. Oprósz solą i pieprzem, smaż na małym ogniu, do momentu, az jajka się zetną.

Na naszej stronie znajdziesz też inne inspiracje na pyszną jajecznicę. Sprawdź, jak przygotować jajecznicę na parze, a także jak zrobić jajecznicę z brokułami.

kurki

kurki

Źródło: canva/JohanLenell

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >