Smakosze.pl Przepisy Hitowe ogórki małosolne na sucho według przepisu Tomasza Strzelczyka. Szybciej się nie da
canva/Yana Gayvoronskaya, screen z filmu Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Hitowe ogórki małosolne na sucho według przepisu Tomasza Strzelczyka. Szybciej się nie da

1 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ogórki małosolne na sucho według przepisu Tomasza Strzelczyka to pomysł na błyskawiczne przetwory. Już po kilkunastu godzinach ogórki będą gotowe do jedzenia, a ich smak oczaruje każdego. Sprawdź, jak zrobić hitowe ogórki małosolne przepisu Tomasza Strzelczyka, zachwyty gwarantowane.

Na wideoblogu Tomasza Strzelczyka możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów. Jednym z nich jest właśnie sposób na ogórki małosolne, które już po 8-10 godzinach będą nadawały się do jedzenia. Jest to niewątpliwie najszybszy sposób na przygotowanie wyraźnych w smaku i chrupiących pikli.

Ogórki małosolne doskonale sprawdzą się jako dodatek do zimnej płyty, sałatek i wielu dań głównych, np. pieczonego i grillowanego mięsa. Pikle na sucho znacznie skracają czas przygotowania, nie musimy robić zalewy, studzić, pasteryzować. Jedyne, czego potrzebujemy, to ogórki, aromatyczne dodatki i większe woreczki foliowe, np. z zapinaniem strunowym.

Do ogórków tradycyjnie dodajemy koper, czosnek, sól niejodowaną, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Jeśli chcesz, aby pikle były bardziej pikantne, dodaj również mieloną papryczkę chili.

Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, jednogarnkowe danie z patelni- tu poznasz przepis Tomasza Strzelczyka na patelnię rolnika , czyli ziemniaki z boczkiem, kiełbasą i aromatycznymi ziołami, prosto i pysznie.

Przepis na ogórki małosolne na sucho

Składniki:

  • 1,5 kg mniejszych ogórków gruntowych

  • 3 łyżki soli kamiennej niejodowanej

  • 3 szczypty mielonej papryczki chili (opcjonalnie)

  • pęczek koperku

  • 6 dużych ząbków czosnku

  • 3 liście laurowe

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 3 szczypty pieprzu

Dodatkowo:

  • 3 większe woreczki foliowe, np. strunowe (w każdym musi zmieścić się 500 g ogórków)

Jak zrobić ogórki małosolne na sucho?

Ogórki umyj, osusz i odetnij końcówki, następnie podziel ogórki na 3 porcje po 500 g i każdą z nich przełóż do woreczka foliowego. Do każdej porcji wsyp 1 łyżkę soli i po szczypcie chili, jeśli lubisz lekko pikantne ogórki.

Posiekaj pęczek koperku, podziel na 3 części i każdą porcję przełóż do woreczka. Czosnek obierz, posiekaj i również rozłóż do 3 worków z ogórkami.

Dodaj również po 1 liściu laurowym, po 2 ziarna ziela angielskiego i po szczypcie pieprzu. Każdy worek zawiąż tak, aby było w środku trochę powietrza.

Worki z ogórkami przemieszaj i wstaw do lodówki na 8-10 godzin, co jakiś czas ponownie pomieszaj całą porcją, aby przyprawy równomiernie rozprowadziły się na ogórkach, smacznego.

Ogórki małosolne

Źródło zdjęcia: canva/ Nikolay_Donetsk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/ youtube.com

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy