Hitowe ogórki małosolne na sucho według przepisu Tomasza Strzelczyka. Szybciej się nie da
Ogórki małosolne na sucho według przepisu Tomasza Strzelczyka to pomysł na błyskawiczne przetwory. Już po kilkunastu godzinach ogórki będą gotowe do jedzenia, a ich smak oczaruje każdego. Sprawdź, jak zrobić hitowe ogórki małosolne przepisu Tomasza Strzelczyka, zachwyty gwarantowane.
Na wideoblogu Tomasza Strzelczyka możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów. Jednym z nich jest właśnie sposób na ogórki małosolne, które już po 8-10 godzinach będą nadawały się do jedzenia. Jest to niewątpliwie najszybszy sposób na przygotowanie wyraźnych w smaku i chrupiących pikli.
Ogórki małosolne doskonale sprawdzą się jako dodatek do zimnej płyty, sałatek i wielu dań głównych, np. pieczonego i grillowanego mięsa. Pikle na sucho znacznie skracają czas przygotowania, nie musimy robić zalewy, studzić, pasteryzować. Jedyne, czego potrzebujemy, to ogórki, aromatyczne dodatki i większe woreczki foliowe, np. z zapinaniem strunowym.
Do ogórków tradycyjnie dodajemy koper, czosnek, sól niejodowaną, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Jeśli chcesz, aby pikle były bardziej pikantne, dodaj również mieloną papryczkę chili.
Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, jednogarnkowe danie z patelni- tu poznasz przepis Tomasza Strzelczyka na patelnię rolnika , czyli ziemniaki z boczkiem, kiełbasą i aromatycznymi ziołami, prosto i pysznie.
Przepis na ogórki małosolne na sucho
Składniki:
-
1,5 kg mniejszych ogórków gruntowych
-
3 łyżki soli kamiennej niejodowanej
-
3 szczypty mielonej papryczki chili (opcjonalnie)
-
pęczek koperku
-
6 dużych ząbków czosnku
-
3 liście laurowe
-
6 ziaren ziela angielskiego
-
3 szczypty pieprzu
Dodatkowo:
-
3 większe woreczki foliowe, np. strunowe (w każdym musi zmieścić się 500 g ogórków)
Jak zrobić ogórki małosolne na sucho?
Ogórki umyj, osusz i odetnij końcówki, następnie podziel ogórki na 3 porcje po 500 g i każdą z nich przełóż do woreczka foliowego. Do każdej porcji wsyp 1 łyżkę soli i po szczypcie chili, jeśli lubisz lekko pikantne ogórki.
Posiekaj pęczek koperku, podziel na 3 części i każdą porcję przełóż do woreczka. Czosnek obierz, posiekaj i również rozłóż do 3 worków z ogórkami.
Dodaj również po 1 liściu laurowym, po 2 ziarna ziela angielskiego i po szczypcie pieprzu. Każdy worek zawiąż tak, aby było w środku trochę powietrza.
Worki z ogórkami przemieszaj i wstaw do lodówki na 8-10 godzin, co jakiś czas ponownie pomieszaj całą porcją, aby przyprawy równomiernie rozprowadziły się na ogórkach, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Nikolay_Donetsk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty przepis na naleśniki bez jajek. Kluczowe są odpowiednie proporcje
-
Złocisty i aromatyczny rosół z dodatkiem curry. Nigdy nie zrobisz inaczej
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/ youtube.com