Smakosze.pl
Rosół z curry

canva/valentynsemenov

Złocisty i aromatyczny rosół z dodatkiem curry. Nigdy nie zrobisz inaczej

7 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Rosół jest smaczną i pożywną zupą, która często gości w naszych domach. Niezwykle aromatyczne danie o pięknym złotym kolorze zachwyci każdego. Wystarczy, że podczas gotowania dodacie do niej nieco przyprawy curry. Spróbujecie?

Rosół ma wiele wersji. Po rozgrzewającej recepturze babci Tereski czy bogatej i pełnej smaku odsłonie królewskiej przyszedł czas na złocistą i pełną aromatu zupę z dodatkiem przyprawy curry. Specjał zachwyci wszystkich domowników i na długo pozostanie w pamięci. Skusicie się?

Kotlety drobiowe w musztardzie

Musztardowe kotlety z piersi kurczaka. Przepyszny obiad

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborny rosół drobiowy z curry

  • pół litra wody

  • 1 udko z kurczaka

  • 1 mała cebula

  • 1 pęczek włoszczyzny

  • pół łyżeczki przyprawy curry

  • 1/3 łyżeczki chilli w proszku

  • 1 łyżeczka natki pietruszki do podania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy, a następnie umieszczamy je w garnku. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez około 30 minut, co jakiś czas usuwając szumy z powierzchni płynu.

W międzyczasie płuczemy włoszczyznę, a cebulę opalamy na palniku gazowym. Warzywa umieszczamy w garnku z udkiem. Gotujemy do czasu, aż wszystkie składniki rosołu zmiękną.

Wtedy doprawiamy danie przyprawą curry, chilli w proszku, solą orz pieprzem. Podajemy z makaronem i natką pietruszki. Do rosołu możemy wkroić ugotowaną marchewkę, jeśli lubimy.

Wskazówka: jeśli nie mam kuchenki gazowej, cebulę przygotowujemy na suchej patelni. Zdejmujemy łupinę — zachowując ją — a następnie zrumieniamy warzywo. Dodajemy do garnka z rosołem wraz z obierką.

Złocisty i pełen smaku rosół będzie doskonały z makaronem

Złocisty i pełen smaku rosół będzie doskonały z makaronem

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: odzywianie.info

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >
 Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepisy

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

Czytaj więcej >
Śliwki w occie na zimę

Przepisy

Robisz śliwki w occie na zimę? Teraz do słoików wszyscy wrzucają też pewne warzywo

Czytaj więcej >
Rozgrzewająca surówka z cukinii

Przepisy

Mało znana, rozgrzewająca surówka z cukinii. W sam raz na chłodny dzień

Czytaj więcej >
Jak zrobić zupę pomidorowa na rosole?

Przepisy

Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Naleśniki bez mleka są świetne

Przepisy

Zamiast mleka, wlej gęsty przysmak. Naleśniki wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >