Złocisty i aromatyczny rosół z dodatkiem curry. Nigdy nie zrobisz inaczej
Rosół jest smaczną i pożywną zupą, która często gości w naszych domach. Niezwykle aromatyczne danie o pięknym złotym kolorze zachwyci każdego. Wystarczy, że podczas gotowania dodacie do niej nieco przyprawy curry. Spróbujecie?
Rosół ma wiele wersji. Po rozgrzewającej recepturze babci Tereski czy bogatej i pełnej smaku odsłonie królewskiej przyszedł czas na złocistą i pełną aromatu zupę z dodatkiem przyprawy curry. Specjał zachwyci wszystkich domowników i na długo pozostanie w pamięci. Skusicie się?
Przepis na wyborny rosół drobiowy z curry
pół litra wody
1 udko z kurczaka
1 mała cebula
1 pęczek włoszczyzny
pół łyżeczki przyprawy curry
1/3 łyżeczki chilli w proszku
1 łyżeczka natki pietruszki do podania
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy, a następnie umieszczamy je w garnku. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez około 30 minut, co jakiś czas usuwając szumy z powierzchni płynu.
W międzyczasie płuczemy włoszczyznę, a cebulę opalamy na palniku gazowym. Warzywa umieszczamy w garnku z udkiem. Gotujemy do czasu, aż wszystkie składniki rosołu zmiękną.
Wtedy doprawiamy danie przyprawą curry, chilli w proszku, solą orz pieprzem. Podajemy z makaronem i natką pietruszki. Do rosołu możemy wkroić ugotowaną marchewkę, jeśli lubimy.
Wskazówka: jeśli nie mam kuchenki gazowej, cebulę przygotowujemy na suchej patelni. Zdejmujemy łupinę — zachowując ją — a następnie zrumieniamy warzywo. Dodajemy do garnka z rosołem wraz z obierką.
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty przepis na naleśniki bez jajek. Kluczowe są odpowiednie proporcje
Obłędne placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Sekret tkwi w 1 sztuczce
Źródło: odzywianie.info