Smakosze.pl
Tomasz Strzelczyk, danie z patelni

screeny z filmiku Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Niesamowity przepis Strzelczyka na „patelnię rolnika”. Pokocha ją każdy

26 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Macie ochotę na prostą i sycącą potrawę? Zdradzamy wam niesamowity przepis Tomasza Strzelczyka na „patelnię rolnika”. Do jej przygotowania wystarczą ziemniaki, trochę wędliny i przypraw. Szybko zamienicie je w pyszne danie, którym zachwycą się nie tylko panowie.

Prostota jest kluczem do doskonałego smaku. Oczywiście można pichcić danie godzinami, doprawiać, dolewać i wzbogacać. Jednak zwyczajne, dobrej jakości produkty obronią się własnym smakiem.

Najlepsze domowe lody bananowe z dodatkiem kawy

Najlepsze domowe lody bananowe z dodatkiem kawy. Cudowny domowy rarytas

CZYTAJ DALEJ

I tak właśnie jest z „patelnią rolnika" proponowaną przez Tomasza Strzelczyka. Połączenie ziemniaków, boczku, kiełbasy i przypraw jest bardzo swojskie, bardzo naturalne i niezwykle smaczne. Przekonajcie się o tym sami.

Przepis na danie „patelnia rolnika"

Składniki:

  • 4-5 sporych ziemniaków

  • 30 dag świeżego boczku

  • 30 dag cienkiej kiełbasy

  • kminek

  • mielona papryka słodka i ostra

  • zioła prowansalskie

  • sól, pieprz


Przygotowanie dania z patelni

Ziemniaki obierz, opłucz, włóż do naczynia z wodą. Boczek opłucz, osusz, pokrój w sporą kostkę. Kiełbasę pokrój w grubsze talarki.

Boczek wsyp na zimną patelnię i podgrzewaj, aż wytopi się z niego tłuszcz i ładnie się zrumieni. Boczek zdejmij z patelni.

Na tłuszcz wsyp kiełbasę, podsmaż ją. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, posyp je solą, świeżo roztartym pieprzem i kminkiem. Smaż 5 minut.

Gdy ziemniaki odparują, patelnię przykryj. Smaż całość ok. 15 minut na niedużym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.

Danie przypraw papryką słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi. Dodaj też boczek, smaż całość na niedużym ogniu, aż ładnie się zrumieni.

Wskazówka:

Tomasz Strzelczyk proponuje podawać to danie z kotletem, sadzonym jajkiem i maślanką. Ale z powodzeniem najecie się podstawą, czyli ziemniakami smażonymi z kiełbasą i boczkiem.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy Tomasza Strzelczyka. Poznaj jego recepturę na potrawkę z resztek po rosole, a także na szybki i tani obiad z kurczaka.

smażenie boczku

smażenie boczku

Źródło zdjęcia: canva/Gumpanat

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: stronakuchni

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >
policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >
Ewa Wachowicz, ciasto zebra

Przepisy

Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa ogórkowa

Przepisy

Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów

Czytaj więcej >