Niesamowity przepis Strzelczyka na „patelnię rolnika”. Pokocha ją każdy
Macie ochotę na prostą i sycącą potrawę? Zdradzamy wam niesamowity przepis Tomasza Strzelczyka na „patelnię rolnika”. Do jej przygotowania wystarczą ziemniaki, trochę wędliny i przypraw. Szybko zamienicie je w pyszne danie, którym zachwycą się nie tylko panowie.
Prostota jest kluczem do doskonałego smaku. Oczywiście można pichcić danie godzinami, doprawiać, dolewać i wzbogacać. Jednak zwyczajne, dobrej jakości produkty obronią się własnym smakiem.
I tak właśnie jest z „patelnią rolnika" proponowaną przez Tomasza Strzelczyka. Połączenie ziemniaków, boczku, kiełbasy i przypraw jest bardzo swojskie, bardzo naturalne i niezwykle smaczne. Przekonajcie się o tym sami.
Przepis na danie „patelnia rolnika"
Składniki:
4-5 sporych ziemniaków
30 dag świeżego boczku
30 dag cienkiej kiełbasy
kminek
mielona papryka słodka i ostra
zioła prowansalskie
sól, pieprz
Przygotowanie dania z patelni
Ziemniaki obierz, opłucz, włóż do naczynia z wodą. Boczek opłucz, osusz, pokrój w sporą kostkę. Kiełbasę pokrój w grubsze talarki.
Boczek wsyp na zimną patelnię i podgrzewaj, aż wytopi się z niego tłuszcz i ładnie się zrumieni. Boczek zdejmij z patelni.
Na tłuszcz wsyp kiełbasę, podsmaż ją. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, posyp je solą, świeżo roztartym pieprzem i kminkiem. Smaż 5 minut.
Gdy ziemniaki odparują, patelnię przykryj. Smaż całość ok. 15 minut na niedużym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
Danie przypraw papryką słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi. Dodaj też boczek, smaż całość na niedużym ogniu, aż ładnie się zrumieni.
Wskazówka:
Tomasz Strzelczyk proponuje podawać to danie z kotletem, sadzonym jajkiem i maślanką. Ale z powodzeniem najecie się podstawą, czyli ziemniakami smażonymi z kiełbasą i boczkiem. W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy Tomasza Strzelczyka. Poznaj jego recepturę na potrawkę z resztek po rosole, a także na szybki i tani obiad z kurczaka.
Źródło zdjęcia: canva/Gumpanat
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Największe błędy podczas smażenia jajecznicy. Przez nie wychodzi niesmaczna
Jak zrobić sok z truskawek do słoików na zimę? Mamy najlepszy patent
Zaskakujące kopytka bez grama ziemniaka według przepisu Anny Lewandowskiej
Źródło: stronakuchni