Smakosze.pl Przepisy Ogórki małosolne na sucho przygotujesz błyskawicznie. Nietypowy przepis zachwyci każdego smakosza
canva/lily_rochha

Ogórki małosolne na sucho przygotujesz błyskawicznie. Nietypowy przepis zachwyci każdego smakosza

21 czerwca 2022

Ogórki małosolne na sucho są chrupiące aromatyczne i chrupiące. Przygotujecie je znacznie sprawniej niż gdybyście zdecydowali się na tradycyjne metody. Dzięki odcięciu końcówek warzywa szybko przejdą smakiem dodatków i delikatnie zmiękną. Koniecznie spróbujcie — ten smak was zachwyci.

Ogórki małosolne na sucho skuszą wielu amatorów letnich rarytasów. Ich ogromną zaletą jest proste i szybkie przygotowanie — bez gotowania zalewy i wyparzania słoików. Wystarczy oczyścić warzywa, odciąć im końce, wrzucić do woreczków wraz z przyprawami i trochę poczekać. Skusicie się?

Przepis na ekspresowe ogórki małosolne na sucho

Składniki:

  • 1,5 kg świeżych ogórków gruntowych

  • 3 czubate łyżki soli kamiennej

  • 1 pęczek kopru

  • 1 główka czosnku

  • 3-6 liści laurowych

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • pieprz mielony

  • chili w proszku (opcjonalnie)

Przygotowanie ogórków małosolnych na sucho:

Ogórki starannie myjemy i odcinamy ich końce. Pozwoli to lepiej wniknąć smakom do ich wnętrza. Umieszczamy je w trzech woreczkach. Wsypujemy po łyżce soli do każdego z nich. Dodajemy także nieco chili.

Koperek oczyszczamy i siekamy. Wrzucamy go do ogórków. Czosnek obieramy z łupiny, zgrubnie go rozdrabniamy i także wsypujemy do woreczków z warzywami. Dodajemy jeszcze liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz wedle uznania.

Woreczki zawiązujemy i mieszamy ogórki z przyprawami. Wkładamy je do lodówki na kilkanaście godzin. Co jakiś czas warto je jeszcze zamieszać. Następnego dnia ogórki małosolne na sucho powinny być już gotowe.

Po przepisy na inne domowe przetwory zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam równie prostą recepturę na truskawki kiszone z miodem i pieprzem oraz niezawodny przepis smakowity syrop z rabarbaru .

Ogórki małosolne na sucho są znakomite
canva/NatashaBreen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy