Ogórki małosolne na sucho przygotujesz błyskawicznie. Nietypowy przepis zachwyci każdego smakosza
Ogórki małosolne na sucho są chrupiące aromatyczne i chrupiące. Przygotujecie je znacznie sprawniej niż gdybyście zdecydowali się na tradycyjne metody. Dzięki odcięciu końcówek warzywa szybko przejdą smakiem dodatków i delikatnie zmiękną. Koniecznie spróbujcie — ten smak was zachwyci.
Ogórki małosolne na sucho skuszą wielu amatorów letnich rarytasów. Ich ogromną zaletą jest proste i szybkie przygotowanie — bez gotowania zalewy i wyparzania słoików. Wystarczy oczyścić warzywa, odciąć im końce, wrzucić do woreczków wraz z przyprawami i trochę poczekać. Skusicie się?
Przepis na ekspresowe ogórki małosolne na sucho
Składniki:
-
1,5 kg świeżych ogórków gruntowych
-
3 czubate łyżki soli kamiennej
-
1 pęczek kopru
-
1 główka czosnku
-
3-6 liści laurowych
-
6 ziaren ziela angielskiego
-
pieprz mielony
-
chili w proszku (opcjonalnie)
Przygotowanie ogórków małosolnych na sucho:
Ogórki starannie myjemy i odcinamy ich końce. Pozwoli to lepiej wniknąć smakom do ich wnętrza. Umieszczamy je w trzech woreczkach. Wsypujemy po łyżce soli do każdego z nich. Dodajemy także nieco chili.
Koperek oczyszczamy i siekamy. Wrzucamy go do ogórków. Czosnek obieramy z łupiny, zgrubnie go rozdrabniamy i także wsypujemy do woreczków z warzywami. Dodajemy jeszcze liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz wedle uznania.
Woreczki zawiązujemy i mieszamy ogórki z przyprawami. Wkładamy je do lodówki na kilkanaście godzin. Co jakiś czas warto je jeszcze zamieszać. Następnego dnia ogórki małosolne na sucho powinny być już gotowe.
Po przepisy na inne domowe przetwory zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam równie prostą recepturę na truskawki kiszone z miodem i pieprzem oraz niezawodny przepis smakowity syrop z rabarbaru .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Banalna jednogarnkowa smażona kapusta z polską kiełbasą. Szybki obiad dla całej rodziny
-
Schabowe w nietypowym, słodko-słonym, orientalnym wydaniu. Sekretem smaku są 3 pyszne składniki
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA