Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Truskawki kiszone w miodzie i białym pieprzu. Zdrowa i smaczna przekąska
Renata Materlińska
Renata Materlińska 14.05.2022 16:01

Truskawki kiszone w miodzie i białym pieprzu. Zdrowa i smaczna przekąska

kiszone truskawki
canva/gkrphoto

Lubisz odkrywać nowe smaki? Szukasz pomysłu na zdrową i smaczną przekąskę? Mamy dla ciebie super propozycję — przygotuj truskawki kiszone w miodzie i białym pieprzu. Mają niepowtarzalny smak i są bardzo proste do przygotowania. Ten wiosenny rarytas zachwyci niejednego z was.

O tym, że kiszonki są bardzo zdrowe, pewnie już słyszeliście. Jeśli jednak nie wiecie dlaczego, to wam wyjaśnimy. Ich dobroczynne działanie jest wynikiem pożytecznych bakterii, które rozwijają się w kiszonkach w wyniku fermentacji. Są to bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na przewód pokarmowy i zwiększają naszą odporność.

Do najbardziej znanych kiszonek należą kiszone ogórki oraz kiszona kapusta. Są one doskonałym dodatkiem do wielu potraw, można je też jeść na przekąskę. Kisić jednak można różne warzywa, owoce i grzyby. My dziś zapraszamy was do nastawienia słoika kiszonych truskawek. Gdy wam posmakują, przygotujecie następną porcję.

Przepis na truskawki kiszone

Składniki:

  • 50 dag jędrnych truskawek

  • 1 łyżeczka ziaren białego pieprzu

  • 1/2 l wody

  • 1 czubata łyżeczka soli

  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie truskawek kiszonych

Truskawki przebierz, odrzuć nadpsute i uszkodzone. Opłucz, osusz, usuń szypułki. Słoik wyparz, wsyp do niego truskawki, dodaj ziarna białego pieprzu.

Wodę zagotuj z solą, przestudź, wymieszaj z miodem. Przygotowaną zalewą zalej owoce. Dociśnij je specjalnym wkładem, żeby były zanurzone w płynie.

Słoik zakręć, pozostaw w temperaturze pokojowej na mniej więcej 5 dni. Po tym czasie zalewa powinna zmętnieć. Jeśli jednak chcesz, by truskawki mocniej ukisły, poczekaj kilka dni dłużej.

W naszym serwisie znajdziecie też przepis na kiszonego kalafiora, a także na kiszone rzodkiewki.

truskawki
truskawki

Źródło zdjęcia: canva/Taras Dovhych Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: owocpasji, kukbuk