Smakosze.pl Porady Ogórki małosolne nie chcą kisnąć. Znamy najczęstszą przyczynę
Canva / Roman Budnyi

Ogórki małosolne nie chcą kisnąć. Znamy najczęstszą przyczynę

25 maja 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Ogórki małosolne są lubią chyba wszyscy. Jak jednak sprawić, by miały odpowiednio intensywny smak? Jeśli ze słoika wyjmujesz niezadowalające warzywa, koniecznie sprawdź, czy przechowujesz je w odpowiednich warunkach. Zbyt niska temperatura może zniweczyć cały trud włożony w ich przyrządzenie.

Polacy uwielbiają ogórki małosolne

Prawdziwa gospodyni domowa nie wyobraża sobie nie nastawić ogórków małosolnych. Charakterystyczne słoje pojawiają się w naszych kuchniach, gdy tylko ogórki wejdą do sprzedaży. Aby jednak smak przetworów był taki, jak powinien, należy spełnić kilka warunków. Odpowiednia temperatura kiszenia to tylko jeden z nich.

Idealne ogórki małosolne powinny być lekko słone, kwaskowate i chrupiące. Ich smaku i aromatu nie da się pomylić z niczym innym. Uniknij najbardziej popularnych błędów i ciesz się doskonałymi ogórkami. Z naszym krótkim poradnikiem każdy jeden słoik wyjdzie idealnie.

Chciała zapłacić kartą w Biedronce. Niebywałe, jak ją potraktowano

Jaki wpływ ma temperatura na kiszenie ogórków małosolnych?

Ogórki małosolne, podobnie jak kiszone, powstają w procesie fermentacji . Ta natomiast wymaga odpowiedniej temperatury . Nie wystarczy zalać warzyw, zamknąć i odstawić w kąt . Takie postępowanie to prosta droga do kuchennej katastrofy .

Aby nastawić ogórki małosolne, należy zalać je solanką i odstawić na 2-3 dni . W tym czasie słoiki powinny być przechowywane w temperaturze ok. 23 stopni C, aby fermentacja ruszyła . Dopiero później można je odstawić w chłodniejsze miejsce . Obecne, nie do końca wysokie temperatury panujące w naszych mieszkaniach mogą nieco pokrzyżować nam szyki.

Ogórków nie należy też jednak wystawiać na słońce . Może ono doprowadzić do rozwoju szkodliwych bakterii . Miejsce, gdzie trzymamy ogórki małosolne powinno być zawsze zacienione . Kiedy stopień ukiszenia ogórków jest już dla nas odpowiedni, możemy przełożyć je do lodówki, aby zatrzymać dalszy proces zmiany smaku .

Woda, którą zalewamy ogórki małosolne powinna być chłodna i najlepiej odstana . Dzięki temu odparuje z niej chlor, który może ona zawierać. Jeśli zalejemy warzywa gorącą wodą przyspieszymy proces fermentacji . Odbędzie się to jednak kosztem wielu pożytecznych witamin, zawartych standardowo w ogórkach małosolnych .

Jakie są inne niuanse, które warto znać nastawiając ogórki małosolne?

W zrobieniu idealnych ogórków małosolnych ważne są oczywiście…ogórki . Warzywa nie mogą być zbyt wyrośnięte, ani nadmiernie zielone . Duże ogórki będą się źle kisiły, a nienaturalnie intensywny kolor świadczyć może o przenawożeniu . Najlepiej sprawdzą się niewielkie i jędrne egzemplarze .

Nie bez znaczenia jest też odpowiedni dobór przypraw . Potrzebny jest koper, chrzan i czosnek - wszystko świeże, aby nie zanieczyścić ogórków . Warto pamiętać także o kilku ziarnach gorczycy. Ten dodatek dobrze wpływa na trwałość przetworów .

Ogórki w słoju najlepiej jest ustawić pionowo . Dzięki temu między warzywami stworzy się odpowiednia przestrzeń dla zalewy i przypraw . Płyn ma całkowicie przykrywać zawartość słoika, zaś samo naczynie najlepiej nakryć czystym talerzykiem i obciążyć. Zastosujcie się do tych prostych wskazówek, a przygotujecie najlepsze przetwory w sąsiedztwie .

Błyskawiczny sposób na ogórki małosolne podbija internet . Warzywa z dodatkiem intensywnej przyprawy zachwycają orientalnym smakiem .

słoik ogórków małosolnych.png
Canva / OlgaLepeshkina
Lepiej kupować kurczaka w całości czy w kawałkach? Bosacka rozwiała wątpliwości
Wsyp 3 łyżki do startych, młodych ziemniaków. Placki wyjdą pyszne i chrupiące
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy