Smakosze.pl

Canva/JackF, Jing z Pixabay

Wsyp 3 łyżki do startych, młodych ziemniaków. Placki wyjdą pyszne i chrupiące

25 Maja 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Szukasz pomysłu na smaczny posiłek? Sprawdź nasz obłędny sposób na placki ziemniaczane. Wyjątkowość dania tkwi w wykorzystaniu apetycznych, młodych warzyw do jego przyrządzenia. By danie się udało i było chrupiące, wystarczy do ciasta na placki dodać trochę skrobi ziemniaczanej. 

Najsmaczniejszy sposób na placki ziemniaczane

Ruszył sezon na młode warzywa. Jak w pomysłowy sposób wykorzystać pyszne sezonowe produkty? Jak się okazuje, nawet z młodych ziemniaków bez problemu możesz przyrządzić pyszne i lekkie placki ziemniaczane. Młode warzywo nie zawiera tyle skrobi, co jesienne bulwy. By więc uzupełnić ten niedobór, wystarczy dodać kilka łyżek skrobi ziemniaczanej do ciasta. 

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków pokocha cała rodzina. Idealnie komponować się będą z kwaśną śmietaną i koperkiem. Po prostu zetrzyj ziemniaki, dodaj do nich kilka składników i usmaż na rumiany kolor. Każdy z domowników wręcz zażąda dokładki.

krojenie kopytek

Te kopytka są pożywniejsze niż klasyczne. To zasługa 1 zdrowego dodatku

CZYTAJ DALEJ

Przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Składniki:
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (+ skrobia odzyskana z ziemniaków)
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Najlepsze na świecie placki ziemniaczane krok po kroku

Przygotuj warzywa na placki ziemniaczane. Młode ziemniaki umyj pod zimną wodą i wyszoruj dokładnie gąbką. Zetrzyj je na średnich oczkach tarki i odciśnij z nadmiaru soku. Płyn przelej do miseczki i poczekaj, aż na dnie naczynia odłoży się skrobia (nie będzie jej wiele), którą następnie dołóż do warzyw.

Do startych ziemniaków dodaj 3 łyżki skrobi ziemniaczanej, mąkę pszenną, jajko oraz posiekaną drobno cebulę. Dołóż też przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw solą z pieprzem i dokładnie wymieszaj. Uzyskana masa powinna być jednolita i gładka.

Na patelnię do smażenia placków ziemniaczanych wylej 4 łyżki oleju. Po rozgrzaniu tłuszczu wykładaj na niego porcje ciasta z ziemniaków. Każdą z nich smaż z obu stron na rumiany kolor, a po zdjęciu z patelni odsącz za pomocą papierowego ręcznika. Placki ziemniaczane podawaj z kwaśną śmietaną i posiekanym koperkiem. Czy wiesz, ze z ziemniaków możesz przygotować pożywne i pyszne śniadanie ? Tak przyrządzonych placków ziemniaczanych na pewno jeszcze nie widzieliście .

placki ziemniaczane (1).png
Canva / oksix
paragon za gofry

Za deser nad morzem zapłacił jak za obiad. Ceny coraz bardziej szokują

CZYTAJ DALEJ
restauracja Magdy Gessler

U innych widzi wiele do poprawy. Czy słynna restauracja Magdy Gessler wymaga Kuchennych Rewolucji?

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Moja rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. „Jesienna fantazja” smakuje cudownie i zawsze wychodzi
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na te ziemniaki dostałam od kuzynki ze Śląska. Mąż mógłby jeść je na obiad codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >

Przepisy

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rozgniatam banana widelcem i dodaję 3 składniki. Po 20 minutach cieszę się pożywnym śniadaniem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rozgniatam banana widelcem i dodaję 3 składniki. Po 20 minutach cieszę się pożywnym śniadaniem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >