Wsyp 3 łyżki do startych, młodych ziemniaków. Placki wyjdą pyszne i chrupiące
Szukasz pomysłu na smaczny posiłek? Sprawdź nasz obłędny sposób na placki ziemniaczane. Wyjątkowość dania tkwi w wykorzystaniu apetycznych, młodych warzyw do jego przyrządzenia. By danie się udało i było chrupiące, wystarczy do ciasta na placki dodać trochę skrobi ziemniaczanej.
Najsmaczniejszy sposób na placki ziemniaczane
Ruszył sezon na młode warzywa. Jak w pomysłowy sposób wykorzystać pyszne sezonowe produkty? Jak się okazuje, nawet z młodych ziemniaków bez problemu możesz przyrządzić pyszne i lekkie placki ziemniaczane. Młode warzywo nie zawiera tyle skrobi, co jesienne bulwy. By więc uzupełnić ten niedobór, wystarczy dodać kilka łyżek skrobi ziemniaczanej do ciasta.
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków pokocha cała rodzina. Idealnie komponować się będą z kwaśną śmietaną i koperkiem. Po prostu zetrzyj ziemniaki, dodaj do nich kilka składników i usmaż na rumiany kolor. Każdy z domowników wręcz zażąda dokładki.
Te kopytka są pożywniejsze niż klasyczne. To zasługa 1 zdrowego dodatkuPrzepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 jajko
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (+ skrobia odzyskana z ziemniaków)
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
Najlepsze na świecie placki ziemniaczane krok po kroku
Przygotuj warzywa na placki ziemniaczane. Młode ziemniaki umyj pod zimną wodą i wyszoruj dokładnie gąbką. Zetrzyj je na średnich oczkach tarki i odciśnij z nadmiaru soku. Płyn przelej do miseczki i poczekaj, aż na dnie naczynia odłoży się skrobia (nie będzie jej wiele), którą następnie dołóż do warzyw.
Do startych ziemniaków dodaj 3 łyżki skrobi ziemniaczanej, mąkę pszenną, jajko oraz posiekaną drobno cebulę. Dołóż też przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw solą z pieprzem i dokładnie wymieszaj. Uzyskana masa powinna być jednolita i gładka.
Na patelnię do smażenia placków ziemniaczanych wylej 4 łyżki oleju. Po rozgrzaniu tłuszczu wykładaj na niego porcje ciasta z ziemniaków. Każdą z nich smaż z obu stron na rumiany kolor, a po zdjęciu z patelni odsącz za pomocą papierowego ręcznika. Placki ziemniaczane podawaj z kwaśną śmietaną i posiekanym koperkiem. Czy wiesz, ze z ziemniaków możesz przygotować pożywne i pyszne śniadanie? Tak przyrządzonych placków ziemniaczanych na pewno jeszcze nie widzieliście.