Ogórki po amerykańsku biją na głowę inne smakołyki. Wszystko przez 1 dodatek
Ogórki po amerykańsku są znakomitą i prostą w przygotowaniu przekąską. Marynowane wraz z papryką zielone warzywo z pewnością spodoba się amatorom domowych przetworów z octu. Koniecznie spróbujcie — ten smak was zachwyci.
Sezon na ogórki trwa i warto wykorzystać ten czas na przyrządzenie frykasów, które umilą długie zimowe dni. Jedną z ciekawszych propozycji może być prosta przekąska z dodatkiem papryki. Połączenie marynowanych w soli warzyw z aromatyczną jest niezwykle satysfakcjonujące. Spróbujecie?
Przepis na wyśmienite ogórki po amerykańsku
Składniki:
-
2 kg średniej wielkości ogórków gruntowych
-
1 czerwona papryka czerwona
-
1 papryka żółta
-
1 spora cebula lub 2 średnie
-
5 szklanek wody
-
3/4 szklanki soli
Składniki na zalewę:
-
3 szklanki wody
-
1,5 szklanki cukru
-
1 szklanka octu
-
2 łyżeczki curry
-
1 łyżka ziaren ziela angielskiego
Jak zrobić ogórki po amerykański? Przepis jest bardzo prosty
Ogórki myjemy i kroimy na ćwiartki. Paprykę również oczyszczamy, przy okazji usuwając pestki. Kroimy ją w paseczki. Cebulę pozbawiamy łupiny, po czym kroimy ją w piórka. Wszystkie warzywa umieszczamy w większym garnku.
W osobnym naczyniu zagotowujemy wodę wraz z solą. Płynem zalewamy zawartość garnka i odstawiamy ja na 3 godziny. Odcedzamy je i przekładamy do czystych i wyparzonych słoików. W garnku sporządzamy zalewę, zagotowując wodę z cukrem, octem i przyprawami.
Studzimy ją nieco, a następnie wypełniamy nią słoiki z warzywami. Zamykamy słoiki i pasteryzujemy je . Wystudzone przetwory przechowujemy w spiżarce. Możemy je podawać do obiadu czy sałatek lub po prostu chrupać, gdy najdzie nas ochota.
Jeżeli marynowane ogórki przypadną wam do gustu, być może skusicie się też na tak przyrządzone patisony . W podobny sposób możecie też przygotować niektóre owoce. Smaczne będą np. czereśnie .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały? Mamy najlepsze sposoby
-
Aksamitny makaron w sosie z warzywami od Tomasza Strzelczyka. Szybki i tani obiad
-
Soczyste kotlety mielone z kapustą kiszoną. Idealne połączenie smaków