Smakosze.pl
Najsmaczniejsze marynowane czereśnie do słoików

canva/meteo021

Najsmaczniejsze marynowane czereśnie do słoików. Pysznie smakują z mięsami i wędlinami

30 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Czereśnie są już dostępne na targowiskach. Warto przygotować z nich smakowite przetwory. Tym razem polecamy niezawodny sposób na zamarynowanie z dodatkiem kilku aromatycznych przypraw. Będą idealne do mięsnych frykasów. Warto spróbować — efekty was zachwycą.

Czereśnie są jednymi ze smaczniejszych owoców, pojawiających się w lecie. Warto zachować ich wspaniały smak na dłużej i połączyć go z kilkoma lubianymi przyprawami. Prosty marynowany rarytas skradnie niejedno serce. Skusicie się?

Jak najlepiej przechowywać ser żółty?

Jak najlepiej przechowywać ser żółty? Garść skutecznych porad

CZYTAJ DALEJ

Przepis na znakomite czereśnie marynowane

Składniki:

  • 300 ml wody

  • 100 ml octu spirytusowego 10%

  • 500 g cukru

  • około 1,5 kg dojrzałych czereśni

  • pół średniej pomarańczy

  • 4 cm kawałek imbiru

  • po 1/3 łyżeczki ziaren żółtej gorczycy i 2-3 goździki na każdy słoik rarytasu

Przygotowanie marynowanych czereśni:

Czereśnie myjemy i osuszamy. Przycinamy ich ogonki. Owoce układamy w czystych, wyparzonych słoikach, starając się ich przy tym zbytnio nie ugniatać. Do każdego z naczyń wrzucamy gorczycę oraz goździki Pomarańczę szorujemy, sparzamy i kroimy w plasterki.

Odcinamy kolorowe fragmenty skórki i zachowujemy je. Miąższ nie będzie potrzebny w tym przepisie. Imbir obieramy i kroimy go w plasterki, po czym każdy z nich kroimy w paseczki. Skórkę z pomarańczy i kawałeczki ostrego korzenia wrzucamy do naczyń.

Cukier wsypujemy do garnka, po czym wlewamy do niego wodę oraz ocet. Całość zagotowujemy i podgrzewamy do czasu, aż cukier się rozpuści. Stale mieszamy. Lekko przestudzoną zalewą wypełniamy słoiki, tak aby przykryć owoce. Zakręcamy je i pasteryzujemy.

W tym celu do większego garnka wyściełanego ściereczką wstawiamy przetwory i zalewamy je wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 minut od momentu, gdy woda w garnku zawrze.

Na koniec słoiki ustawiamy do góry dnem i studzimy. Pozostawiamy przetwory na 2-3 tygodnie. Po tym czasie marynowane czereśnie będą nadawały się do spożycia. Smacznego.

Inne przepisy na sezonowe smakołyki znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule podpowiadamy jak przygotować znakomite kiszone truskawki. Ten natomiast zdradza tajniki wyśmienitego chłodnika z pomidorów i arbuza.

Czereśnie marynowane w przyprawach są znakomite

canva/Olga Kriger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smacznapyza.blogspot

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >