Najsmaczniejsze marynowane czereśnie do słoików. Pysznie smakują z mięsami i wędlinami
Czereśnie są już dostępne na targowiskach. Warto przygotować z nich smakowite przetwory. Tym razem polecamy niezawodny sposób na zamarynowanie z dodatkiem kilku aromatycznych przypraw. Będą idealne do mięsnych frykasów. Warto spróbować — efekty was zachwycą.
Czereśnie są jednymi ze smaczniejszych owoców, pojawiających się w lecie. Warto zachować ich wspaniały smak na dłużej i połączyć go z kilkoma lubianymi przyprawami. Prosty marynowany rarytas skradnie niejedno serce. Skusicie się?
Przepis na znakomite czereśnie marynowane
Składniki:
300 ml wody
100 ml octu spirytusowego 10%
500 g cukru
około 1,5 kg dojrzałych czereśni
pół średniej pomarańczy
4 cm kawałek imbiru
po 1/3 łyżeczki ziaren żółtej gorczycy i 2-3 goździki na każdy słoik rarytasu
Przygotowanie marynowanych czereśni:
Czereśnie myjemy i osuszamy. Przycinamy ich ogonki. Owoce układamy w czystych, wyparzonych słoikach, starając się ich przy tym zbytnio nie ugniatać. Do każdego z naczyń wrzucamy gorczycę oraz goździki Pomarańczę szorujemy, sparzamy i kroimy w plasterki.
Odcinamy kolorowe fragmenty skórki i zachowujemy je. Miąższ nie będzie potrzebny w tym przepisie. Imbir obieramy i kroimy go w plasterki, po czym każdy z nich kroimy w paseczki. Skórkę z pomarańczy i kawałeczki ostrego korzenia wrzucamy do naczyń.
Cukier wsypujemy do garnka, po czym wlewamy do niego wodę oraz ocet. Całość zagotowujemy i podgrzewamy do czasu, aż cukier się rozpuści. Stale mieszamy. Lekko przestudzoną zalewą wypełniamy słoiki, tak aby przykryć owoce. Zakręcamy je i pasteryzujemy.
W tym celu do większego garnka wyściełanego ściereczką wstawiamy przetwory i zalewamy je wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 minut od momentu, gdy woda w garnku zawrze.
Na koniec słoiki ustawiamy do góry dnem i studzimy. Pozostawiamy przetwory na 2-3 tygodnie. Po tym czasie marynowane czereśnie będą nadawały się do spożycia. Smacznego.
Inne przepisy na sezonowe smakołyki znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule podpowiadamy jak przygotować znakomite kiszone truskawki. Ten natomiast zdradza tajniki wyśmienitego chłodnika z pomidorów i arbuza.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Idealna kawa na lato, która chłodzi i dodaje energii. Pobudzenie i orzeźwienie w jednym
Hit z PRL-u, czyli zupa śledziowa na zimno. Klasyka sprzed lat
Boskie kotlety mielone pod warzywną pierzynką. Sekretnym składnikiem jest wyjątkowy sos
Źródło: smacznapyza.blogspot