Ogórki po cygańsku przyprawiają o zawrót głowy. Ich smak rozpala zmysły, nikt nie może się oprzeć
Sprawdźcie, jak zrobić ogórki po cygańsku. Przyprawiają o zawrót głowy, a ich smak rozpala zmysły. Po prostu nikt nie może się im oprzeć. Co potrzebujecie do ich przygotowania? Oprócz ogórków przyda się cebula, przecier pomidorowy, miód i kilka składników, które z pewnością macie w kuchennych zapasach.
Ogórki są jednymi z najchętniej przerabianymi warzywami na zimę. Zwykle je kisimy, ale też konserwujemy w octowej marynacie. Warto jednak spróbować także innych, ogórkowych przysmaków. My proponujemy dzisiaj ogórki po cygańsku, które zalane są pysznym sosem o słodko-kwaśnym smaku.
Jak zrobić ogórki po cygańsku?
Składniki:
-
1,5 kg ogórków gruntowych
-
2 cebule
-
1 łyżka soli
-
4 łyżki octu
-
1/4 szklanki miodu
-
1/4 szklanki oleju
-
1 szklanka przecieru pomidorowego
Przygotowanie ogórków po cygańsku na zimę
Ogórki dokładnie umyj, osusz, pokrój w słupki. Cebule obierz, pokrój w piórka. Ogórki i cebulę wsyp do miski, oprósz solą, wymieszaj, odstaw na kilka godzin, by puściły sok.
Po tym czasie ogórki z cebulą przelej na sito, by odcedzić sok. Nie wylewaj go jednak. Do warzyw dodaj ocet, miód, olej i przecier. Wymieszaj.
Mieszanką warzyw i sosem napełnij wyparzone słoiki. Jeśli warzywa nie są zanurzone w zalewie, dolej odcedzony sok.
Słoiki szczelnie zakręć. Pasteryzuj ok. 10 minut. Po wystudzeniu wynieś słoiki w chłodne i ciemne miejsce.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na ogórki po indyjsku , a także na ogórki po amerykańsku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babciny przepis na duszone żeberka. Sekret tkwi w 1 ważnej zasadzie
-
Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajek? Mamy najlepsze rozwiązania
-
Soczyste kotlety mielone z żółtym serem i majonezem. Klasyka w nowym wydaniu
Źródło: obzarciuch