Smakosze.pl
Ogórki po amerykańsku biją na głowę inne smakołyki

canva/Marcin Jucha

Ogórki po amerykańsku biją na głowę inne smakołyki. Wszystko przez 1 dodatek

25 Lipca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Ogórki po amerykańsku są znakomitą i prostą w przygotowaniu przekąską. Marynowane wraz z papryką zielone warzywo z pewnością spodoba się amatorom domowych przetworów z octu. Koniecznie spróbujcie — ten smak was zachwyci.

Sezon na ogórki trwa i warto wykorzystać ten czas na przyrządzenie frykasów, które umilą długie zimowe dni. Jedną z ciekawszych propozycji może być prosta przekąska z dodatkiem papryki. Połączenie marynowanych w soli warzyw z aromatyczną jest niezwykle satysfakcjonujące. Spróbujecie?

smażenie cebuli

Jak dobrze zeszklić cebulę? Najlepsi kucharze zawsze pamiętają o 1 dodatku

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyśmienite ogórki po amerykańsku

Składniki:

  • 2 kg średniej wielkości ogórków gruntowych

  • 1 czerwona papryka czerwona

  • 1 papryka żółta

  • 1 spora cebula lub 2 średnie

  • 5 szklanek wody

  • 3/4 szklanki soli

Składniki na zalewę:

  • 3 szklanki wody

  • 1,5 szklanki cukru

  • 1 szklanka octu

  • 2 łyżeczki curry

  • 1 łyżka ziaren ziela angielskiego

Jak zrobić ogórki po amerykański? Przepis jest bardzo prosty

Ogórki myjemy i kroimy na ćwiartki. Paprykę również oczyszczamy, przy okazji usuwając pestki. Kroimy ją w paseczki. Cebulę pozbawiamy łupiny, po czym kroimy ją w piórka. Wszystkie warzywa umieszczamy w większym garnku.

W osobnym naczyniu zagotowujemy wodę wraz z solą. Płynem zalewamy zawartość garnka i odstawiamy ja na 3 godziny. Odcedzamy je i przekładamy do czystych i wyparzonych słoików. W garnku sporządzamy zalewę, zagotowując wodę z cukrem, octem i przyprawami.

Studzimy ją nieco, a następnie wypełniamy nią słoiki z warzywami. Zamykamy słoiki i pasteryzujemy je. Wystudzone przetwory przechowujemy w spiżarce. Możemy je podawać do obiadu czy sałatek lub po prostu chrupać, gdy najdzie nas ochota.

Jeżeli marynowane ogórki przypadną wam do gustu, być może skusicie się też na tak przyrządzone patisony. W podobny sposób możecie też przygotować niektóre owoce. Smaczne będą np. czereśnie.

Ogórki po amerykańsku są znakomite

canva/pawelwizja

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >