Ogórkowa mojej mamy smakuje obłędnie. Już wiem, w czym tkwi jej sekret. Chodzi o wywar
Nie od dziś wiadomo, że mamy są najlepszymi kucharkami. Potrawy, które wychodzą spod ich ręki smakują zawsze nieziemsko. Ostatnio udało mi się poznać sekret wybornej zupy ogórkowej mojej mamy. Cała tajemnica tkwi w wywarze ugotowanym z dodatkiem wędzonej kości.
Najlepsza zupa ogórkowa z niezwykłym aromatem
Na zupę ogórkową powstało wiele przepisów. Niektórzy przygotowują ją p prostu na warzywnym lub mięsnym rosole. W moim domu robi się ją inaczej, a baza pod zupę robiona jest na żeberkach i wędzonej kości. Intensywny smak i aromat gotowej potrawy długo pozostają w pamięci.
Wywar na zupę ogórkową musi się odpowiednio długo gotować. Dzięki temu danie będzie odpowiednio esencjonalne. Potem wystarczy dodać ogórki, ziemniaki i pyszna potrawa niemal gotowa. Każda nałożona porcja znika od razu z talerza.
Przepis na zupę ogórkową z wędzoną nutą
Składniki:
- ok. 500g żeberek wieprzowych
- 1-2 wędzone kości
- 2 duże marchewki
- 2 małe pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziarenek pieprzu czarnego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka soli
- 8-10 ogórków kiszonych
- posiekany koperek
- masło i olej do smażenia
- sól i pieprz
- śmietana 30%
Jak ugotować najlepszą domową zupę ogórkową?
Opłucz mięso na zupę ogórkową . Włóż je do garnka i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i zbierz z powierzchni wody szarą pianę. Dołóż do garnka wędzoną kość i przyprawy (poza solą).
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki do zupy ogórkowej . Marchew, pietruszkę raz seler obierz, opłucz i zetrzyj na grubej tarce . Z pora oddziel jego białą część, umyj ją i pokrój w plasterki. Tak przygotowane warzywa podsmaż na patelni na dobrze rozgrzanym maśle .
Ogórki do zupy obierz i poodkrawaj z nich końcówk i. Zetrzyj je na tarce i przesmaż na maśle. Zachowaj sok, który oddzielił się od ogórków. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w niewielką kostkę .
Z wywaru na zupę ogórkową wyciągnij mięso i odstaw do ostygnięcia. Do garnka dodaj podsmażone warzywa korzeniowe z porem i podgotuj je przez kilka minut . Dosyp łyżkę soli i dołóż ziemniaki. Kiedy będą już miękkie, dorzuć również starte, kiszone ogórki .
Zupę ogórkową gotuj kolejne 10-15 minut . W razie potrzeby dopraw solą, pieprzem i sokiem z ogórków . Gotową zupę zabiel za pomocą śmietanki i dodaj do niej posiekany koperek . Potrawę podawaj z obranym z kości mięsem z żeberek. Znamy pyszną alternatywę dla koperku dodawanego do zupy . Babciny sposób na zagęszczenie zupy nie ma sobie równych .