Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaj zamiast koperku do ogórkowej. Wyjdzie delikatna i zyska słodkawy posmak
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 08.02.2023 12:18

Dodaj zamiast koperku do ogórkowej. Wyjdzie delikatna i zyska słodkawy posmak

zupa ogórkowa
Screen z filmu na kanale TikTok @dopieczone

W gąszczu nowatorskich przepisów i niekonwencjonalnych, kulinarnych rozwiązań warto czasem sięgnąć po odrobinę klasyki. Z taką właśnie intencją prezentujemy Wam zupę ogórkową po staropolsku. Potęga jej smaku tkwi w nieco zapomnianym dziś ziole, czyli lubczyku. Dorzuć go do garnka i przekonaj się, jak smakowała ogórkowa gotowana przed laty.

Wyjątkowa zupa ogórkowa, która pojawiła się na TikToku na kanale @dopieczone przygotowywana jest na wywarze drobiowym. Nie może obejść się także bez bogatego dodatku włoszczyzny. Do tego ziemniaki, tarte ogórki kiszone i oczywiście gwiazda przepisu, czyli pęczek świeżego lubczyku. Na samą myśl ślinka napływa do ust.

Przepis na zupę ogórkową po staropolsku

Składniki:

  • 2 l wody

  • 2 ćwiartki kurczaka

  • 1 łyżka soli

  • 1 liść laurowy

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 por

  • 1 pęczek lubczyku

  • kilka ziaren pieprzu

  • 4 ziemniaki

  • 4 ogórki kiszone

  • 1/2 szklanki śmietany 18% lub 30%

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • pieprz czarny mielony

  • suszony lubczyk

Jak ugotować zupę ogórkową pyszną, jak przed laty?

Do dużego garnka wlej 2 litry wody. Włóż do niego mięso na zupę ogórkową. Następnie dodaj liść laurowy i ziele angielskie, dołóż też umytą włoszczyznę i pęczek lubczyku. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie trzymaj na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem do momentu, aż kurczak i warzywa zmiękną.

Po upływie tego czasu do garnka dodaj sól i kilka ziaren pieprzu. Dorzuć także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Kontynuuj gotowanie zupy ogórkowej w przykrytym garnku na wolnym ogniu.

W międzyczasie zetrzyj ogórki kiszone na drobnej tarce. Kiedy ziemniaki w zupie będą miękkie, dołóż do garnka starte warzywa razem z sokiem. Gotuj całość przez kilka minut, następnie zabiel zupę ogórkową 1/2 szklanki zahartowanej śmietany. Zagęść ją też zaklepką z 2 łyżek mąki i odrobiny wywaru. Potrawę gotuj przez kolejne 3-4 minuty, często mieszając. Na koniec zupę ogórkową dopraw do smaku mielonym pieprzem. Dodaj także solidną szczyptę suszonego lubczyku. Tak przygotowaną zupę możesz już rozlewać na talerze.

Więcej ciekawych zastosowań lubczyku znajdziesz w naszym artykule. Ogórkowa Magdy Gessler wyróżnia się jednym istotnym szczegółem.

Canva / Foodiesfeed
Canva / Foodiesfeed

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: TikTok @dopieczone