Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cała rodzina mówi mi, że nikt nie robi lepszych mielonych. Zawsze stawiam na ten dodatek
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.07.2023 20:24

Cała rodzina mówi mi, że nikt nie robi lepszych mielonych. Zawsze stawiam na ten dodatek

mielone z mas
Canva/shura72 i lutavia

Kotlety mielone robię na obiad, kiedy nie mam innych pomysłów kulinarnych. Przyrządzam je też, gdy brakuje trochę czasu na dłuższe stanie przy garnkach. Ostatnio jednak wpadłam na to, by do mielonych dać składnik, który chyba wszyscy mamy w swoich lodówkach. Takie mielone zachwyciły moją rodzinę. 

Mielone, czyli co dziś na obiad?

Nie wiem jak u was, ale w moim domu dość często przyrządza się mielone. To szybkie danie obiadowe, z którym wbrew pozorom można eksperymentować. Od nas zależy jakich dodatków użyjemy. A może jednak zostaniemy przy klasycznych kotletach mielonych?

Tu kulinarnych możliwości jest naprawdę wiele. Ostatnio, gdy przygotowywałam mielone na obiad- dodałam do nich masło. Teraz już nie robię kotletów bez niego. Masło dodaje miękkości i sprawia, że kotlety są bardziej kremowe.

Zamiast wyrzucać puste butelki, wymień je w Biedronce na pełne. Sieć zachwyciła Polaków

Jak przygotować pieczone mielone z masłem?

Składniki:

  • pieprz ziołowy
  • czosnek
  • czerstwa bułka
  • jajko
  • 250 g pieczarek
  • cebula
  • ½ kg kalafiora
  • ½ szklanki startego żółtego sera
  • pietruszka
  • ½ kg mięsa wieprzowo-wołowego
  • sól
  • pieprz
  • masło

Bułkę namaczamy, a do mięsa ścieramy na tarce  kalafior i ser. Kroimy pietruszkę, pieczarki i dodajemy je do mięsa. Kroimy cebulę i dodajemy żółtko. Dokładnie wszystko mieszamy.

Odsączamy bułkę i dodajemy ją do masy mięsnej. Dodajemy przyprawy, masło i ponownie wszystko mieszamy. Formujemy kotlety, które układamy na blasze z papierem do pieczenia. 

Zdrowe kotlety z piekarnika

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Kotlety wkładamy na około 45 minut. Możemy podawać je z ziemniakami i sezonowymi warzywami. Warto je jeść z surówkami, buraczkami lub ogórkami małosolnymi. 

Moja rodzina bardzo lubi te kotlety z fasolką szparagową. Dzięki zawartości warzyw są one dużo zdrowsze niż klasyczne mielone. Warto wypróbować przepis na te pyszne mielone. Twoi bliscy też będą zachwyceni. Pisaliśmy o mielonych ze szkolnych stołówek.  Informowaliśmy o patentach na soczyste mielone.

mielone
Canva/daffodilred

Źródło: gotujmy.pl