Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Jasia gotuje fantastyczną zupę ogórkową. Zagęszcza ją czymś o wiele zdrowszym niż mąka
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.01.2023 16:00

Babcia Jasia gotuje fantastyczną zupę ogórkową. Zagęszcza ją czymś o wiele zdrowszym niż mąka

Babcia Jasia gotuje fantastyczną zupę ogórkową. Zagęszcza ją czymś o wiele zdrowszym niż mąka
canva/arfo

Babcia Jasia do zupy ogórkowej nie dodaje grama mąki. Kultowe danie zagęszcza bowiem kaszą jaglaną. Zupa gotowana na mięsie, warzywach rosołowych i domowych ogórkach przesmażonych na maśle smakuje wprost wyśmienicie.

Niektórzy gotują zupę ogórkową na żeberkach wieprzowych, inni nie dodają do niej ani grama mięsa. Babcia Jasia zupę gotuje według tradycyjnej receptury. W ogórkowej jest dużo warzyw, udko z kurczaka i aromatyczne przyprawy. Takiej zupy jeszcze nie jadłeś.

Najpierw ugotuj wywar, następnie wsyp pokrojone ziemniaki i kaszę. Gdy dopiero wtedy dodaj ogórki. Jeśli zmienisz kolejność i ziemniaki wsypiesz na końcu, nie ugotują się w kwaśnej wodzie. Kasza również będzie gotować się znacznie dłużej.

Zupa ogórkowa będzie o wiele smaczniejsza, kiedy ugotujesz ją na mięsie, a pod koniec gotowania dodasz ogórki kiszone domowej roboty oraz zalewę spod ogórków. Babcia Jasia zupę zabiela 18% i doprawia świeżym koperkiem oraz suszonym majerankiem.

Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną według babcinego przepisu

Składniki:

  • 7 ogórków kiszonych

  • 3/4 szklanki wody po ogórkach kiszonych

  • udko kurczaka

  • pół szklanki kaszy jaglanej

  • 4 ziemniaki

  • większa marchewka

  • 2 korzenie pietruszki

  • kawałek selera

  • biała część pora

  • cebula

  • świeży koperek

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • łyżka masła

  • szczypta majeranku suszonego

  • sól, pieprz

  • 3-4 łyżki śmietany do zup 18%

Jak ugotować gęstą i pożywną zupę ogórkową bez grama mąki?

Mięso włóż do garnka. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Następnie włóż obraną, całą marchew, korzenie pietruszki, seler, por, cebulę. Wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę.

Jeśli pojawią się szumowiny, zbierz je. Gdy wywar się gotuje, ogórki zetrzyj na tarce na większych oczkach i przesmaż na maśle. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Z wywaru wyjmij mięso i warzywa.

Mięso z kurczaka oddziel od kości i wrzuć do zupy. Marchew i pietruszkę pokrój w kostkę i wrzuć do garnka razem z ziemniakami i kaszą. Całość oprósz solą, pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, do miękkości kaszy i ziemniaków.

Śmietanę wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Do ogórkowej dodaj przesmażone ogórki, wlej wodę po kiszonkach i gotuj kilka minut. Wlej śmietanę, oprósz koperkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zimą polecam kwaśnicę według przepisu braci Golec. Góralska zupa jest pożywna, zdrowa i doskonale rozgrzewa. Na obiad ugotuj także zupę pomidorową jak u babci. Zachwyca aromatem i jest błyskawiczna.

zupa ogórkowa
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Zupa Danie Obiad