Okrasa gotuje kapuśniak inaczej niż wszyscy. Dodaje do niego tradycyjny składnik polskiej kuchni
Kapuśniak jest jedną z zup częściej goszczących na polskich stołach. Karol Okrasa proponuje przygotowanie go z dodatkiem kaszy gryczanej. Zdrowe ziarno świetnie komponuje się z kwaśnym przysmakiem. Przepis jest bardzo prosty i warty przetestowania.
Dobrego kapuśniaku nikt sobie nie odmówi. Wie o tym Karol Okrasa, który proponuje przyrządzenie zupy z jakościowych produktów i wzbogacenie jej w kaszę gryczaną — sycącą, zdrową i pełną smaku. Warto skosztować.
Przepis na wyborny kapuśniak z kaszą gryczaną Karola Okrasy
Składniki:
-
1,5-2 litry wywaru z kaczki
-
0,5 kg kiszonej kapusty wraz z sokiem
-
20 dag palonej kaszy gryczanej
-
1-2 ząbki czosnku — zależnie od ich wielkości
-
2 łyżki majeranku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak ugotować znakomity kapuśniak? Karol Okrasa ma swój patent
Zaczynamy od podgrzania wywaru z kaczki. W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy opłukaną kaszę gryczaną. Jeśli nie lubimy charakterystycznego posmaku palenia — wybieramy ziarno białe, które jest dużo delikatniejsze w odbiorze oraz nieco zdrowsze.
Kapustę kiszoną odsączamy z soku, zachowując go. Siekamy ją, po czym wrzucamy na patelnie z porcją oleju i dodajemy do niej rozgnieciony nożem czosnek bez łupiny. Delikatnie solimy i posypujemy pieprzem, podgrzewamy chwilę.
Przenosimy do garnka z bulionem i wlewamy zachowany sok z kiszonki. Wsypujemy majeranek i gotujemy na niewielkim ogniu. Gdy kapusta delikatnie zmięknie, kapuśniak doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przenosimy na talerze wraz z kaszą . Smacznego.
Wskazówka: Okrasa używa wywaru z kaczki, ale każdy, który lubicie, będzie pasował. Trzeba tylko odpowiednio dobrać przyprawy.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne dania z kapusty. Polecamy smaczny staropolski bigos . Być może też skusicie się na sycące gołąbki według receptury z 1910 roku - zaskakują farszem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak kroić grzyby do suszenia? 1 szczegół jest absolutnie najważniejszy
-
Nowa wersja syropu z cebuli. Wzbogacony o 1 dodatek jest jeszcze doskonalszy
-
Żadna śmietana. Zupa ogórkowa wyjdzie jeszcze lepsza, gdy wlejesz inny produkt
Źródło: kuchnialidla