Smakosze.pl Przepisy Okrasa gotuje kapuśniak inaczej niż wszyscy. Dodaje do niego tradycyjny składnik polskiej kuchni
canva/istetiana; TRICOLORS/East News

Okrasa gotuje kapuśniak inaczej niż wszyscy. Dodaje do niego tradycyjny składnik polskiej kuchni

5 października 2022

Kapuśniak jest jedną z zup częściej goszczących na polskich stołach. Karol Okrasa proponuje przygotowanie go z dodatkiem kaszy gryczanej. Zdrowe ziarno świetnie komponuje się z kwaśnym przysmakiem. Przepis jest bardzo prosty i warty przetestowania.

Dobrego kapuśniaku nikt sobie nie odmówi. Wie o tym Karol Okrasa, który proponuje przyrządzenie zupy z jakościowych produktów i wzbogacenie jej w kaszę gryczaną — sycącą, zdrową i pełną smaku. Warto skosztować.

Przepis na wyborny kapuśniak z kaszą gryczaną Karola Okrasy

Składniki:

  • 1,5-2 litry wywaru z kaczki

  • 0,5 kg kiszonej kapusty wraz z sokiem

  • 20 dag palonej kaszy gryczanej

  • 1-2 ząbki czosnku — zależnie od ich wielkości

  • 2 łyżki majeranku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak ugotować znakomity kapuśniak? Karol Okrasa ma swój patent

Zaczynamy od podgrzania wywaru z kaczki. W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy opłukaną kaszę gryczaną. Jeśli nie lubimy charakterystycznego posmaku palenia — wybieramy ziarno białe, które jest dużo delikatniejsze w odbiorze oraz nieco zdrowsze.

Kapustę kiszoną odsączamy z soku, zachowując go. Siekamy ją, po czym wrzucamy na patelnie z porcją oleju i dodajemy do niej rozgnieciony nożem czosnek bez łupiny. Delikatnie solimy i posypujemy pieprzem, podgrzewamy chwilę.

Przenosimy do garnka z bulionem i wlewamy zachowany sok z kiszonki. Wsypujemy majeranek i gotujemy na niewielkim ogniu. Gdy kapusta delikatnie zmięknie, kapuśniak doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przenosimy na talerze wraz z kaszą . Smacznego.

Wskazówka: Okrasa używa wywaru z kaczki, ale każdy, który lubicie, będzie pasował. Trzeba tylko odpowiednio dobrać przyprawy.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne dania z kapusty. Polecamy smaczny staropolski bigos . Być może też skusicie się na sycące gołąbki według receptury z 1910 roku - zaskakują farszem.

Kapuśniak Karola Okrasy jest pyszny
canva/Vrabelpeter1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy