Okrasa przypomniał wszystkim kultowy przysmak. Nie do wiary w czym gotuje ziemniaki
Zupa kartoflanka będzie idealna jako obiad dla całej rodziny. Prostą i sycącą propozycja Karola Okrasy wzbogacona jest o sok z kiszonej kapusty, który nadaje ziemniakom całkiem przyjemnej i nietypowej tekstury. Danie zaskakuje też przyjemnym smakiem.
Karol Okrasa w swoim przepisie nawiązuje do dawniej występującej w kuchni polskiej zupy z ziemniaków kiszonych, czyli prażuchy. Używa co prawda ziemniaków surowych, lecz gotuje je w soku z kiszonej kapusty, co sprawia, że stają się lekko chrupiące.
Przepis na zupę kartoflankę Karola Okrasy
Składniki:
-
pół litra wody
-
1 litr soku z kiszonej kapusty
-
1 kg ziemniaków
-
1 nieduża pietruszka
-
2 ząbki czosnku
-
pół dużej cebuli
-
15-20 ml oleju słonecznikowego
-
50 g masła
-
50 g gęstej śmietany
-
4 liście laurowe
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
3 łyżki majeranku
-
biały pieprz
-
sól w ilości do smaku
Do podania:
-
wędzony twaróg
-
natka pietruszki
-
kwaśna śmietana
-
pół łyżeczki ostrej papryki
Jak zrobić zupę kartoflankę? Karol Okrasa zdradził swój przepis.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę o boku 1 cm. Mniej więcej połowę gotujemy do miękkości w soku z kiszonej kapusty wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Cebule oraz pietruszkę także obieramy i kroimy je w drobną kostkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki.
W garnku rozgrzewamy masło i olej. Podsmażamy na nim cebulę, czosnek oraz pietruszkę — niech się nieco zrumienią. Warzywa doprawiamy solą i białym pieprzem, a następnie wrzucamy pozostałe ziemniaki i smażymy 3-4 minuty. Zawartość garnka zalewamy wodą tak, aby ją przykryć. Dodajemy majeranek i gotujemy około 20 minut.
Ziemniaki gotujące się w soku z kiszonej kapusty przenosimy na talerz. Doprawiamy je ostrą papryką, kilkoma łyżkami wywaru z majerankiem i polewamy odrobiną oleju. Prawie cały płyn z gotowania wyjętych warzyw przelewamy do drugiego garnka.
Zupę kartoflankę blendujemy na gładki krem i ponownie podgrzewamy. Zabielamy śmietaną i podajemy z doprawionymi ziemniakami, wędzonym twarogiem, dodatkową porcją śmietany i natka pietruszki. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy Karola Okrasy. Polecamy znakomity patent na soczystą i wątróbkę w miodowej marynacie oraz nietuzinkowe k otlety mielone z dodatkiem kaszy jęczmiennej .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Mistrzowska surówka wychodzi lepiej niż ta z restauracji. Jej sekret tkwi w 1 charakternym dodatku
-
Gessler stanęła przy kuchni i pokazała swój patent na naleśniki. 1 rzecz robi inaczej niż wszyscy
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YT/KuchniaLidla.pl