Mistrzowska surówka wychodzi lepiej niż ta z restauracji. Jej sekret tkwi w 1 charakternym dodatku
Surówka chińska spodoba się nie tylko fanom dań z kultowych azjatyckich barów. Prosty w wykonaniu rarytas na bazie białej kapusty doprawimy czosnkiem, by nadać mu charakteru. Musicie spróbować — smakuje obłędnie.
Inspirowany hitem z chińskich restauracji przepis na surówkę z białej kapusty nie ma sobie równych. W naszej wersji używamy czosnku, który świetnie podkręca smak warzyw, jednocześnie pozytywnie wpływając na naszą odporność. Same korzyści.
Przepis na znakomitą surówkę chińską z białej kapusty
Składniki:
pół średniej główki białej kapusty
1 większa marchewka
2-3 ząbki czosnku
125 ml oleju rzepakowego
40 g cukru
10-15 g soli
czarny pieprz mielony do smaku
Jak zrobić surówkę chińską? Będzie lepsza niż z restauracji
Zaczynamy od usunięcia zewnętrznych liści kapusty i starannego poszatkowania warzywa. Przenosimy ją do dużej miski. Dodajemy umytą, obrana i startą na tarce o większych oczkach marchewkę.
Całość posypujemy łyżeczką soli i delikatnie ugniatamy. Warzywa pozostawiamy na 10 minut. W tym czasie zmiękną. W garnku umieszczamy olej rzepakowy, cukier, pieprz, kolejną łyżeczkę soli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Zalewę delikatnie podgrzewamy do czasu, aż cukier się całkowicie rozpuści. Jeszcze gorącą zawartość naczynia przenosimy do warzyw i mieszamy. Surówkę pozostawiamy na kolejne 10 minut, aby smaki się połączyły. Podajemy do obiadu. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na smaczne surówki. Szczególnie polecamy prostą kompozycję na bazie selera z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich. Być może skusi was też pełna charakteru surówka z porem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Gessler stanęła przy kuchni i pokazała swój patent na naleśniki. 1 rzecz robi inaczej niż wszyscy
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama