Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mistrzowska surówka wychodzi lepiej niż ta z restauracji. Jej sekret tkwi w 1 charakternym dodatku

Mistrzowska surówka wychodzi lepiej niż ta z restauracji. Jej sekret tkwi w 1 charakternym dodatku

Mistrzowska surówka wychodzi lepiej niż ta z restauracji
canva/Olga Kriger

Surówka chińska spodoba się nie tylko fanom dań z kultowych azjatyckich barów. Prosty w wykonaniu rarytas na bazie białej kapusty doprawimy czosnkiem, by nadać mu charakteru. Musicie spróbować — smakuje obłędnie.

Inspirowany hitem z chińskich restauracji przepis na surówkę z białej kapusty nie ma sobie równych. W naszej wersji używamy czosnku, który świetnie podkręca smak warzyw, jednocześnie pozytywnie wpływając na naszą odporność. Same korzyści.

Przepis na znakomitą surówkę chińską z białej kapusty

Składniki:

  • pół średniej główki białej kapusty

  • 1 większa marchewka

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 125 ml oleju rzepakowego

  • 40 g cukru

  • 10-15 g soli

  • czarny pieprz mielony do smaku

Jak zrobić surówkę chińską? Będzie lepsza niż z restauracji

Zaczynamy od usunięcia zewnętrznych liści kapusty i starannego poszatkowania warzywa. Przenosimy ją do dużej miski. Dodajemy umytą, obrana i startą na tarce o większych oczkach marchewkę.

Całość posypujemy łyżeczką soli i delikatnie ugniatamy. Warzywa pozostawiamy na 10 minut. W tym czasie zmiękną. W garnku umieszczamy olej rzepakowy, cukier, pieprz, kolejną łyżeczkę soli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Zalewę delikatnie podgrzewamy do czasu, aż cukier się całkowicie rozpuści. Jeszcze gorącą zawartość naczynia przenosimy do warzyw i mieszamy. Surówkę pozostawiamy na kolejne 10 minut, aby smaki się połączyły. Podajemy do obiadu. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na smaczne surówki. Szczególnie polecamy prostą kompozycję na bazie selera z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich. Być może skusi was też pełna charakteru surówka z porem.

Surówka chińska jest lepsza niż z restauracji
canva/VeselovaElena

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: