Okrasa wyjawił, jak zrobić domowy ketchup. Zero konserwantów, co za skład
Domowy ketchup przepisu Karola Okrasy zachwyci wszystkich swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Ketchup przygotujesz z podstawowych składników, bez chemii, bez konserwantów. Gotowy ketchup może stać w lodówce przez dwa tygodnie.
Domowy ketchup przepisu Karola Okrasy wykorzystamy w kuchni np. do jajek na twardo, sałatki gyros, mięsnych marynat, pizzy, frytek, burgerów, zapiekanek i wielu innych dań. Ketchup bije o głowę wszystkie gotowe produkty, które możemy kupić w sklepie.
Karol Okrasa ketchup przygotowuje z pomidorów malinowych. To słodka, soczysta odmiana, która idealnie sprawdzi się również do sosów na zimę. Pomidory przesmażone na karmelizowanym cukrze, z dodatkiem warzyw, octu i przypraw smakują genialnie.
Goździki, podobnie jak cukier i cynamon, podkreślają smak pomidorów, który staje się jeszcze lepszy. Goździków nie blenduj z resztą składników, wyjmij je z garnka po ugotowaniu sosu. Bardzo ważnym dodatkiem jest również szczypta curry i suszona kolendra.
Przepis Karola Okrasy na domowy ketchup. Wspaniały smak i konsystencja bez konserwantów
Składniki:
-
1 kg pomidorów malinowych
-
łodyga selera naciowego
-
2 cebule dymki
-
ząbek czosnku
-
2 goździki
-
szczypta curry
-
pół łyżeczki ziaren kolendry
-
3 łyżki cukru brązowego
-
3 łyżki octu jabłkowego
-
sól, pieprz
Jak zrobić domowy ketchup przepisu Karola Okrasy?
W moździerzu rozetrzyj kolendrę z curry, pomidory sparz i obierz ze skóry. Posiekaj również dymki, czosnek, seler, pokrój pomidory.
Do większego garnka wsyp cukier i skarmelizuj go, następnie dodaj czosnek, seler i cebule, goździki. Gdy warzywa puszczą wodę, dodaj przyprawy przygotowane w moździerzu, wlej ocet i gotuj na wolnym ogniu, aż odparuje.
Do garnka dodaj pokrojone pomidory i gotuj, na wolnym ogniu, aż powstanie sos, następnie wyjmij goździki, a resztę przełóż na patelnię i smaż, aż woda zupełnie odparuje.
Całość zblenduj na gładką masę, dopraw do smaku solą, pieprzem, ocet i ponownie zagotuj. Gorący ketchup przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i odstaw do góry dnem. Ketchup może stać w lodówce do dwóch tygodni.
Domowy ketchup będzie pysznym dodatkiem np. do frytek belgijskich . Domowe burgery wołowe doskonale smakują wysmarowane ketchupem przepisu Okrasy, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie? Pomocny będzie stary trick
-
Tania zapiekanka z serem i cukinią. Prosty pomysł na cudowny sezonowy przysmak
-
Ogórki po kaszubsku kocha cała Polska. Ich sekretem jest nietypowa przyprawa
Źródło: kuchnialidla