Smakosze.pl Przepisy Okrasa wyjawił, jak zrobić domowy ketchup. Zero konserwantów, co za skład
Screen z filmu pochodzi ze strony kuchnialidla.pl, canva/svehlik

Okrasa wyjawił, jak zrobić domowy ketchup. Zero konserwantów, co za skład

24 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Domowy ketchup przepisu Karola Okrasy zachwyci wszystkich swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Ketchup przygotujesz z podstawowych składników, bez chemii, bez konserwantów. Gotowy ketchup może stać w lodówce przez dwa tygodnie.

Domowy ketchup przepisu Karola Okrasy wykorzystamy w kuchni np. do jajek na twardo, sałatki gyros, mięsnych marynat, pizzy, frytek, burgerów, zapiekanek i wielu innych dań. Ketchup bije o głowę wszystkie gotowe produkty, które możemy kupić w sklepie.

Karol Okrasa ketchup przygotowuje z pomidorów malinowych. To słodka, soczysta odmiana, która idealnie sprawdzi się również do sosów na zimę. Pomidory przesmażone na karmelizowanym cukrze, z dodatkiem warzyw, octu i przypraw smakują genialnie.

Goździki, podobnie jak cukier i cynamon, podkreślają smak pomidorów, który staje się jeszcze lepszy. Goździków nie blenduj z resztą składników, wyjmij je z garnka po ugotowaniu sosu. Bardzo ważnym dodatkiem jest również szczypta curry i suszona kolendra.

Przepis Karola Okrasy na domowy ketchup. Wspaniały smak i konsystencja bez konserwantów

Składniki:

  • 1 kg pomidorów malinowych

  • łodyga selera naciowego

  • 2 cebule dymki

  • ząbek czosnku

  • 2 goździki

  • szczypta curry

  • pół łyżeczki ziaren kolendry

  • 3 łyżki cukru brązowego

  • 3 łyżki octu jabłkowego

  • sól, pieprz

Jak zrobić domowy ketchup przepisu Karola Okrasy?

W moździerzu rozetrzyj kolendrę z curry, pomidory sparz i obierz ze skóry. Posiekaj również dymki, czosnek, seler, pokrój pomidory.

Do większego garnka wsyp cukier i skarmelizuj go, następnie dodaj czosnek, seler i cebule, goździki. Gdy warzywa puszczą wodę, dodaj przyprawy przygotowane w moździerzu, wlej ocet i gotuj na wolnym ogniu, aż odparuje.

Do garnka dodaj pokrojone pomidory i gotuj, na wolnym ogniu, aż powstanie sos, następnie wyjmij goździki, a resztę przełóż na patelnię i smaż, aż woda zupełnie odparuje.

Całość zblenduj na gładką masę, dopraw do smaku solą, pieprzem, ocet i ponownie zagotuj. Gorący ketchup przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i odstaw do góry dnem. Ketchup może stać w lodówce do dwóch tygodni.

Domowy ketchup będzie pysznym dodatkiem np. do frytek belgijskich . Domowe burgery wołowe doskonale smakują wysmarowane ketchupem przepisu Okrasy, smacznego.

Domowy ketchup
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy