Okrasa zalewa cukinię koperkową marynatą. Jest bardziej aromatyczna i wyrazista
Cukinia w koperkowej marynacie będzie pysznym dodatkiem do dań obiadowych i przekąsek. Przepis Karola Okrasy przypadnie do gustu wielbicielom przetworów i smakoszom nie tylko cukinii. Taki słoik otwarty zimą, będzie pysznym wspomnieniem lata.
Cukinia- jedz ją na zdrowie
Cukinia jest warzywem, które warto włączyć do swojego jadłospisu. Delikatna w smaku pasuje do makaronów, dań mięsnych i doskonale sprawdzi się też w przetworach. Jej właściwości docenią osoby, które dbają o linie. Cukinia jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Mogą ją jeść maluchy.
Ojczyzną cukinii jest Meksyk, ale to warzywo dobrze odnalazło się też w polskiej kuchni. Zawiera dużo witamin z grupy B, ale też witaminę A i C. Jedzenie cukinii wspomaga układ trawienny, nerwowy i odpornościowy. Cukinia zawiera też sód, potas, fosfor i żelazo. Karol Okrasa poleca cukinię w koperkowej marynacie.
Jak przygotować cukinię z przepisu Karola Okrasy?
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 4 ząbki czosnku
- 2 czerwone cebule
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki gorczycy
- 700 ml octu winnego
- 200 ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- świeży koperek
Cukinię kroimy w plastry, cebulę w krążki i siekamy czosnek. Cukinię skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy odrobiną soli. Potem odsączamy na sicie. Warzywa wkładamy do słoików. Zagotowujemy wodą z octem i przyprawami.
Lekko przestudzoną marynatą zalewamy cukinię w słoikach. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut. Tak przygotowana cukinia będzie miała wyjątkowy smak. Możemy dodawać ją do dań obiadowych i sałatek.
Cukinia- dobroczynne właściwości warzywa
Cukinię powinny jeść kobiety w ciąży, bo warzywo to jest bogate w kwas foliowy, który zapobiega wadom cewy nerwowej u dzieci. Cukinia zawiera też przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzeniowe w organizmie. Natomiast polifenole regulują prace tarczycy.
To warzywo powinni jeść wszyscy, którzy skarżą się na wrzody żołądka, zgagę i niestrawność. Cukinia posiada też związki, które chronią siatkówkę oka . Warzywo to przyspiesza też przemianę materii. Pisaliśmy o niemieckiej sałatce z cukinii. Podawaliśmy też przepis na cukinię po indyjsku.
Źródło: kuchnialidla.pl