Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lewandowska co minutę wrzuca do rosołu inny składnik. Ma ważny powód
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 23.02.2023 19:00

Lewandowska co minutę wrzuca do rosołu inny składnik. Ma ważny powód

sposób Anny Lewandowskiej na gotowanie rosołu
Canva / kazoka30 ; Instagram @annalewandowska

Anna Lewandowska opracowała własny patent na rosół. Do wrzącej wody każdy składnik na zupę dodaje w minutowych odstępach czasu. Dzięki tak długiemu gotowaniu jej wywar ma niezwykłą moc wzmacniającą oraz jest łatwo przyswajalny do organizmu. Według Lewandowskiej posiada on niezwykłą moc.

Rosół Anny Lewandowskiej musi być długo gotowany

Anna Lewandowska, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na portalu Instagram, swój patent na rosół inspirowała kuchnią pięciu przemian. Jest to filozofia wywodząca się ze starożytnych Chin, polegająca na zharmonizowaniu energii pożywienia. W założeniu ma ono wpływać optymalnie na cały nasz organizm. Pomóc ma w tym powolne dodawanie składników wywaru.

Znana celebrytka uważa, że jej rosół jest niezastąpiony dla osób prowadzących bardzo aktywny tryb życia. Wspomaga regenerację i pozwala szybko uzupełnić zasoby energetyczne. Zupa bogata jest w wapń, fosfor, potas, a także drogocenny kolagen. Tę iście magiczną strawę możecie uwarzyć teraz we własnej kuchni.

Cichopek pokazała, jak robi spaghetti. Mówi wprost, co można pominąć

Przepis na magiczny rosół Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 3 l wody
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ok ½ kg dobrego mięsa (wołowina, cielęcina, dziczyzna)
  • 3 łyżki octu jabłkowego niepasteryzowanego
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 3 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • seler naciowy (jedna łodyga)
  •  2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziela angielskie
  •  sól do smaku
  • pół kurczaka/koguta/perliczki/bażanta

Jak przygotować rosół inspirowany kuchnią pięciu przemian?

W dużym garnku doprowadź do wrzenia 3 litry wody. Kiedy płyn będzie się już gotować, zacznij do niego dodawać po kolei poszczególne składniki. Odstęp między wrzuceniem do garnka kolejnych produktów powinien wynosić 60 sekund.

Gotowanie rosołu zacznij do dorzucenia tymianku. Następnie w jednominutowych interwałach dodawaj kurkumę, czerwone mięso, ocet jabłkowy i kminek. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 90 minut.

Po upływie wymaganego czasu dodaj kolejne produkty do rosołu. Także w tym przypadku zachowaj minutowe odstępy. Zacznij od marchewek, następnie dodaj pietruszkę, obraną cebulę, seler naciowy i obrane ząbki czosnku. W dalszej kolejności do garnka co minutę powinny trafić przyprawy, a na końcu mięso drobiowe.

Rosół z dodanymi wszystkimi składnikami gotuj przez kolejne 1,5 godziny. Moc palnika musi być niewielka, aby zupa jedynie leciutko mrugała. Po upływie tego czasu pożywny rosół o niezwykłych właściwościach gotowy jest do podania. O dodatku octu jabłkowego do rosołu warto pamiętać także w klasycznym przepisie. Najlepszy wywar gotuje się zawsze bez przykrycia, czy wiesz dlaczego?

rosół kuchni pięciu przemian.png
Canva / HansJoachim

Źródło: hpba