Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cukinia po indyjsku bije na głowę inne przetwory. Wyrazista zalewa jest hitem

Cukinia po indyjsku bije na głowę inne przetwory. Wyrazista zalewa jest hitem

Cukinia po indyjsku
canva/zia_shusha

Cukinia właśnie pojawia się na straganach. Z przypominającego ogórka warzywa łatwo można przygotować pyszny indyjski przysmak. Wystarczy je pokroić i zalać ciepłą marynatą. Po ostudzeniu i zapasteryzowaniu będą was cieszyć smakiem przez długi czas. Warto spróbować.
 

Przepis na cukinię po indyjsku

Wyrazista w smaku cukinia idealnie sprawdzi się jako dodatek do potraw z grilla czy dań głównych z udziałem mięsa lub jego zamienników. Z podanych niżej składników uzyskamy mniej więcej 10 słoików z rarytasem. Zanim zamkniemy w nich warzywo, należy jeszcze starannie je umyć, wyparzyć i sprawdzić, czy pokrywki nie są uszkodzone.

Składniki:

  • 3 kg niedużych cukinii
  • 500 ml octu spirytusowego lub jabłkowego
  • 1 litr wody
  • 440 g cukru
  • 5 łyżek ziaren gorczycy
  • 6 łyżek mieszanki curry
  • 2 łyżki chili
  • 2 łyżki pieprzu
  • 40 g soli
Zamiast maggi wlej do rosołu ten dodatek. Wyjdzie lepszy, zdrowszy i bardziej aromatyczny

Jak zrobić cukinię po indyjsku? Aromatyczny przysmak skusi każdego

Zaczynamy od umycia i pokrojenia w kostkę cukinii. Warzywo układamy w czystych i suchych słoikach. Do każdego naczynia wsypujemy 1 łyżeczkę gorczycy. Wodę podgrzewamy wraz z przyprawami.

Gdy sól oraz cukier się rozpuszczą, wlewamy ocet spirytusowy i doprowadzamy do wrzenia. Gorącą mieszanką wypełniamy słoiki z cukinią. Zakręcamy je i umieszczamy w garnku, którego dno wyłożone jest ściereczką kuchenną.

Wlewamy wodę do 3/4 wysokości naczyń i podgrzewamy przez 20 minut. Możemy też zapasteryzować przetwory w piekarniku.

Jak wykorzystać cukinię po indyjsku?

Aromatyczne i wyraziste przetwory świetnie sprawdza się do mięsnych dań. Możemy ich też użyć jako bazy do kaszotto, czyli dania z wybraną kaszą. Dodajmy jednak jeszcze inne warzywa, by całość nie wyszła zbyt przytłaczająca.

Na naszej znajdziecie inne przepisy na cukinię. Sprawdźcie jak z warzywa przygotować znakomity bigos. Być może skusi was też prosty patent na wyśmienitą zupę z letniego warzywa

Cukinia po indyjsku jest pyszna.png
canva/Aneta_Gu