Opanieruj jak kotleta i połóż na patelni. Strzelczyk pokazał genialny sposób na obiad bez mięsa
Jaki obiad na piątek zachwyci smakiem? To danie w wykonaniu Tomasza Strzelczyka. Bezmięsny “kotlet” w chrupiącej panierce będzie idealny na ten dzień. Gwarantuje to prosty przepis od znanego kucharza.
Obiad bez mięsa tylko od Strzelczyka
Jaki obiad bez mięsa będzie smakował całej rodzinie? To danie z przepisu Tomasza Strzelczyka . Dzięki niemu każdy przygotuje obiad na piątek w prosty sposób. Wszystko dlatego, że znany kucharz poleca recepturę na bakłażana w panierce .
Warzywo piecze się, a potem smaży na złoty kolor. Bakłażan w takim wydaniu przypomina kotleta schabowego. Smaczny i mięciutki w środku, a na zewnątrz przyjemnie chrupiący. Taki znakomity obiad bez mięsa zrobimy z przepisu , który można zobaczyć na YouTube Tomasza Strzelczyka. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić bakłażana w panierce na obiad na piątek?
Składniki:
- 4 bakłażany
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz ziołowy
- 1 jajko
- mąka
- bułka tarta
- parmezan
Przygotowanie obiadu na piątek zaczniemy od nakłucia bakłażanów, polania oliwą i wstawieniu do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut . Po upływie tego czasu bakłażany wyjmujemy i zostawiamy, by przestygły. Warzywa obieramy i zostawiamy korzonek.
Obrane bakłażany przyciskamy widelcem na ręczniku papierowym. Potem odsączamy ręcznikiem, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym z dwóch stron. Bakłażana oprószamy mąką, zanurzamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Obiad bez mięsa, czyli prawie schabowy
Danie smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiany kolor. Bakłażan w trakcie smażenia posypujemy startym parmezanem. Obiad bez mięsa wychodzi bardzo apetyczny. Bakłażan po usmażeniu można odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Taki obiad na piątek jest prosty w przygotowaniu i wyjątkowo smaczny. Danie, które wygląda jak schabowy, nie ma ani grama mięsa. Dostarczy nam jednak mnóstwo smaku . Dlatego koniecznie wypróbujemy przepis od Tomasza Strzelczyka w swojej kuchni. Pisaliśmy o atrakcyjnych cenach mięsa w Lidlu. Podpowiadaliśmy, jakiego pieczywa zdaniem dietetyka, nie warto kupować w Biedronce.