Pomysł na te ziemniaki przywiozłam z wakacji. Od pół roku rodzina nie chce słyszeć o żadnych innych
Ziemniaki nie muszą być nudne. Można je podać na wiele sposobów, inspirując się chociażby wyjazdami. Pomysł na poniżej prezentowane ziemniaki pochodzi z Turcji i jest naprawdę godny polecenia. Warzywa wychodzą przepyszne i z powodzeniem stanowić mogą samodzielne danie.
Ziemniaki po turecku, czyli kumpir dla każdego
Zwykle ziemniaki podawałam do obiadu z wody. Jednak odkąd odwiedziłam Turcję, to się zmieniło. Z wakacyjnej wyprawy przywiozłam znakomity przepis na ziemniaki po turecku. To pieczone danie pełne jest wybornego farszu. Można je zrobić z farszem serowo-ziemniaczanym z dodatkiem podsmażanej kiełbasy z majerankiem.
Danie jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Całość uzupełnia ogórek konserwowy i cebulka prażona. Ziemniaki po turecki można polać też z ulubionym sosem. Przepis znajdziemy na kanale YouTube Skutecznie.tv. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Kupił schabowego giganta za 50 zł u słynnego bacy. Tylko spojrzał na mięso i od razu to zauważyłJak przyrządzić ziemniaki po turecku, czyli kumpir?
Składniki:
- 8 ziemniaków
- 8 łyżeczek masła
- 8 łyżeczek startego sera
- kiełbasa wiejska
- cebulka prażonka
- sól
- pieprz
- majeranek
- ogórki konserwowe
Ziemniaki szorujemy, podgotowujemy w osolonej wodzie, a następnie podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 minut. Po upieczeniu nakrajamy je w łódeczkę. W miejsce wkładamy 1 łyżeczkę masła i 1 łyżeczkę startego sera.
Lekko mieszamy widelcem, farsz przekładamy do miski. Z każdym ziemniakiem postępujemy podobnie. Farsz z ziemniaków przekładamy do miski, dodajemy 8 łyżeczek masła i 8 łyżeczek startego sera żółtego. Można dodać trochę hummusu. Dodajemy sól, pieprz i składniki mieszamy.
Ziemniaki po turecku, czyli smak wakacji
Gotowy farsz nakładamy do naciętych ziemniaków. Dodajemy podsmażoną cebulkę z kiełbasą. Na to kładziemy pokrojony ogórek konserwowy i na wierzch cebulka prażona. Danie można uzupełnić ulubionym sosem.
Ziemniaki po turecku wychodzą bardzo smaczne i pożywne. Zaletą tego dania jest nie tylko jego prostota, ale też możliwość użycia ulubionych składników. Dlatego polecam przepis na znakomite danie, które daje wiele kulinarnych możliwości. Pisaliśmy o lubianym smarowidle w dobrej cenie w Dino. Polecaliśmy przepis na placki z ziemniaków i brokułów.