Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pomysł na te ziemniaki przywiozłam z wakacji. Od pół roku rodzina nie chce słyszeć o żadnych innych
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.01.2025 12:41

Pomysł na te ziemniaki przywiozłam z wakacji. Od pół roku rodzina nie chce słyszeć o żadnych innych

ziemniaki po turecku
Fot. YouTube/SkutecznieTv

Ziemniaki nie muszą być nudne. Można je podać na wiele sposobów, inspirując się chociażby wyjazdami. Pomysł na poniżej prezentowane ziemniaki pochodzi z Turcji i jest naprawdę godny polecenia. Warzywa wychodzą przepyszne i z powodzeniem stanowić mogą samodzielne danie.

Ziemniaki po turecku, czyli kumpir dla każdego

Zwykle ziemniaki podawałam do obiadu z wody. Jednak odkąd odwiedziłam Turcję, to się zmieniło. Z wakacyjnej wyprawy przywiozłam znakomity przepis na ziemniaki po turecku. To pieczone danie pełne jest wybornego farszu. Można je zrobić z farszem serowo-ziemniaczanym z dodatkiem podsmażanej kiełbasy z majerankiem. 

Danie jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Całość uzupełnia ogórek konserwowy i cebulka prażona. Ziemniaki po turecki można polać też z ulubionym sosem. Przepis znajdziemy na kanale YouTube Skutecznie.tv. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

ziemniaki po turecku
Fot. YouTube/SkutecznieTv
Kupił schabowego giganta za 50 zł u słynnego bacy. Tylko spojrzał na mięso i od razu to zauważył

Jak przyrządzić ziemniaki po turecku, czyli kumpir?

Składniki:

  • 8 ziemniaków
  • 8 łyżeczek masła 
  • 8 łyżeczek startego sera
  • kiełbasa wiejska
  • cebulka prażonka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • ogórki konserwowe

Ziemniaki szorujemy, podgotowujemy w osolonej wodzie, a następnie podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 minut. Po upieczeniu nakrajamy je w łódeczkę. W miejsce wkładamy 1 łyżeczkę masła i 1 łyżeczkę startego sera.

Lekko mieszamy widelcem, farsz przekładamy do miski. Z każdym ziemniakiem postępujemy podobnie. Farsz z ziemniaków przekładamy do miski, dodajemy 8 łyżeczek masła i 8 łyżeczek startego sera żółtego. Można dodać trochę hummusu. Dodajemy sól, pieprz i składniki mieszamy. 

Ziemniaki po turecku, czyli smak wakacji

Gotowy farsz nakładamy do naciętych ziemniaków. Dodajemy podsmażoną cebulkę z kiełbasą. Na to kładziemy pokrojony ogórek konserwowy i na wierzch cebulka prażona. Danie można uzupełnić ulubionym sosem. 

Ziemniaki po turecku wychodzą bardzo smaczne i pożywne. Zaletą tego dania jest nie tylko jego prostota, ale też możliwość użycia ulubionych składników. Dlatego polecam przepis na znakomite danie, które daje wiele kulinarnych możliwości. Pisaliśmy o lubianym smarowidle w dobrej cenie w Dino. Polecaliśmy przepis na placki z ziemniaków i brokułów. 

ziemniaki po turecku
Fot. YouTube/SkutecznieTv