To najgorsze pieczywo, jakie możesz kupić w Biedronce. Dietetyk radzi, omijaj szerokim łukiem
Kupno pieczywa na śniadanie wydaje się prozaiczną czynnością. Warto jednak wiedzieć, które będzie będzie nie tyko smaczne, ale też korzystne dla organizmu. Dietetyk wziął pod lupę najpopularniejsze pieczywo z uwielbianego dyskontu. Warto wziąć jego rady pod uwagę podczas najbliższych zakupów.
Pieczywo z Biedronki okiem dietetyka
Od lat pokutuje pogląd, że rezygnacja z pieczywa jest gwarancją skutecznego odchudzania. To jednak nieprawda. Nie musisz rezygnować z chleba, by czuć się oraz wyglądać dobrze. Wystarczy unikać pieczywa, które ma w sobie jedynie puste kalorie..
Wbrew pozorom pieczywo jest ważnym elementem codziennej diety. Powinno być jednak z pełnego ziarna, przez co stawić będzie źródło błonnika, a także cennych witamin i minerałów. Jak rozpoznać to odpowiednie na półkach Biedronki? Dietetyk Michał Wrzosek, z którego oficjalnego kanału w serwisie YouTube pochodzi powyższe zdjęcie raz, które pieczywo w uwielbianym dyskoncie lepiej omijać.
Łączę ziemniaki, brokuły i jajko. Tak prostego obiadu jeszcze nigdy nie jadłemTego chleba lepiej nie kupować w Biedronce
Dietetyk wziął kamerę do Biedronki i pokazał, czego radzi unikać na dziale z pieczywem. Na pierwszy ogień poszedł chleb z koszyczka, oferowany w dyskoncie za 3,99 zł. Wrzosek ma mu jednak sporo do zarzucenia. Pieczywo ma niewiele błonnika, za to mnóstwo niepotrzebnych wypełniaczy, jak gluten, skrobia czy ekstrakt ze słodu. Bez wątpienia można wybrać lepiej.
Kolejny “winowajca” to chleb nowodworski. Wygląda smakowicie, jednak apetyczna prezencja może zmylić. Wypiekany jest z rafinowanej, a więc mało wartościowej mąki, oraz ma bardzo mało błonnika. Jest też droższy niż poprzednik, bo kosztuje 4,29 zł.
Widząc nazwę “chleb rodzinny”, od razu z chęcią sięgamy po takie pieczywo. Dodatkowo kusi krótkim i czytelnym składem. Zawiera jednak dużo soli, co będzie szczególnie niekorzystne dla osób z nadciśnieniem czy cukrzycą. Zdaniem dietetyka lepiej nie decydować się na taki zakup, zwłaszcza za 4,29 zł.
Jaki chleb wybierać w Biedronce?
Najważniejszym kryterium wyboru zdrowego pieczywa jest zwrócenie uwagi, z jakiej maki zostało wypieczone. Nie ma znaczenia jej rodzaj, a stopień przemiału. Pieczywo żytnie może być mniej korzystne od pszennego, jeśli do jego produkcji wykorzystano mocno oczyszczoną mąkę.
Najlepsze pieczywo to to z pełnego ziarna. Takie pieczywo bogate jest w błonnik, a także witaminy i związki mineralne. Na półkach z chlebem szukaj oznaczeń “razowe”, pełnoziarniste, “graham”.
Ostatnia rzecz, o której warto pamiętać, to skład pieczywa. Im jest krótszy i prostszy, tym lepiej dla organizmu. Koniec końców prawdziwy chleb powstaje z mąki, wody i soli. Dozwolone są także spulchniacze (jak np. drożdże, rzadziej proszek do pieczenia) oraz przyprawy i zioła. Jeśli dany chleb ma w składzie substancje, których nie znasz, najpewniej lepiej odłożyć go na półkę.
Sprawdź, jakie są najlepsze dodatki do wątróbki drobiowej oraz co jest poważną konkurencją dla klasycznych pączków.
Źródło: YouTube/Michał Wrzosek