To moje ulubione ciasteczka. Idealne do kawy i herbaty, przepis jest banalny
Zamiast kupować ciasteczka, możesz zrobić je własnoręcznie. Domowe słodkości nie będą zawierały szkodliwych składników, a w dodatku nikt nie oprze się ich kruchości i doskonałemu smaku. Z prostym przepisem zrobisz je łatwo i co istotne – szybko. Dlatego nie zwlekaj, upiecz je i zaskocz domowników.
Ciasteczka jak za dawnych lat
Kruche ciasteczka o nieregularnym kształcie z kleksem gęstej marmolady na środku to przysmak, który przed wieloma laty cieszył się ogromną popularnością. Można było kupić je na wagę praktyczne w każdej cukierni lub dobrej piekarni. Niestety, nic co dobre nie trwa wiecznie i na jakiś czas słuch o tych słodkościach zaginął na dobre.
Dlatego postanowiliśmy podzielić się przepisem, aby każdy mógł przypomnieć sobie ich smak. Szczególnie że przygotowanie tych słodyczy wcale nie jest trudne i zajmuje tylko kilka chwil. O tym, jak je zrobić dowiesz się z receptury umieszczonej poniżej.
Kupił tatara w Biedronce. Takiego odkrycia się nie spodziewałCiasteczka z kilku składników
Kruche ciasteczka mają także tę zaletę, że można przygotować je z dosłownie kilku składników. Jednym z nich jest drogie w ostanim czasie masło, ale biorąc pod uwagę niskie ceny pozostałych składników, słodka przekąska nie będzie kosztowała zbyt wiele. O tym, co będzie ci potrzebne, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę. Pamiętaj, by trzymać się podanych tam proporcji, a ciastka wyjdą idealne.
Składniki:
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 białka
- 300 g mąki
- 1,5 g cukru waniliowego
- szczypta soli
- marmolada
Prosty przepis na kruche ciasteczka
Przygotowanie ciasteczek rozpocznij od wsypania cukru pudru, cukru waniliowego i soli do miski. Dodaj masło i za pomocą miksera utrzyj składniki. Kiedy składniki się połączą, wlej białka i kontynuuj mieszanie mikserem.
Wsyp mąkę, a następnie poprzez mieszanie połącz składniki. Ciasto powinno być jednolite i rozciągliwe.
Przełóż je do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nanieś kleksy ciasta, formując niewielkie ciasteczka. Za pomocą drugiego rękawa na środku każdego ciastka ułóż marmoladę.
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Włóż do niego blachę z ciastkami i piecz przez około 15-17 minut. Mają być przyrumienione, ale nie mogą ulec przypaleniu. Po przestudzeniu podawaj je na deser.
Sprawdź także, dlaczego posłanka uważa, ze za wysokimi cenami masła stoi spisek oraz dowiedz się, co przygotowała Biedronka na niedzielę handlową.