Smakosze.pl Porady Ukryta funkcja opiekacza do kanapek
cjrfoto, Getty Images

Ukryta funkcja opiekacza do kanapek

19 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Opiekacz można znaleźć w praktycznie każdym domu. To wygodne urządzenie znacznie ułatwia pracę w kuchni - do przygotowywania kanapek na ciepło nie trzeba męczyć się z patelniami, gdy można wykorzystać łatwy w obsłudze i szybki opiekacz.

Jego intuicyjność i banalnie proste czyszczenie sprawiają, że obsługiwać go może praktycznie każdy. Dlatego w nagłych sytuacjach, kiedy brakuje nam garnków czy patelni, możemy użyć go do podsmażenia na szybko niektórych produktów.

Opiekacz ratuje z opresji

Chcesz położyć na swojej kanapce sadzone jajko, lecz brakuje Ci czasu na zrobienie go na patelni? A może wszystkie naczynia są brudne, lecz zanim zabierzesz się za zmywanie, potrzebujesz sycącego posiłku, aby mieć zastrzyk energii?

Doskonale w takim wypadku sprawdzi się opiekacz do robienia kanapek. Wystarczy wbić do każdej z komór po jednym jajku i zamknąć nagrzany opiekacz. Po trzech minutach jajka będą usmażone, wystarczy je jedynie ściągnąć silikonową szpatułką.

Poza jajkami, w opiekaczu można także szybko podsmażyć wędlinę lub kiełbasę. Płyty grzewcze pokryte teflonem przeciwdziałają przywieraniu, dzięki czemu nie musimy martwić się o wielogodzinne szorowanie czy namaczanie przypalonych kawałków.

Warto pamiętać, aby opiekacz przed i po każdym użyciu przetrzeć suchym ręcznikiem papierowym. Resztki jedzenia, które nie zostaną usunięte, mogą się zepsuć i zatruć kolejny produkt, który włożymy pomiędzy gorące płyty urządzenia.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu , w którym wyjawiamy co o obecnej sytuacji restauracji myśli Wojciech Modest Amaro. Tutaj z kolei pokazaliśmy najlepszy przepis na tani i szybki obiad.

Doskonale działa również delikatne spryskanie płyt tłuszczem, gdy opiekacz nie jest pierwszej młodości. Cienka warstwa oleju świetnie sprawdzi się jako lubrykant, który przyspieszy smażenie i zwiększy karmelizację powierzchni chleba czy sera.

W opiekaczu można także spróbować usmażyć inne rodzaje produktów, takie jak mięso czy warzywa, jednak zdecydowanie najlepiej sprawdza się podczas robienia tostów. To w końcu do nich został zaprojektowany. Powyższe informacje pozwolą Ci jednak zachować zimną krew w obliczu niespodziewanej sytuacji.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: pomyslodawcy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy