Przepis siostry Anastazji na puszyste racuchy
Racuchy są dla wielu z nas jednym z ukochanych smaków dzieciństwa. Kojarzą się z naszymi babciami, które były prawdziwymi mistrzyniami w ich gotowaniu. Swoim najlepszym przepisem na to pyszne danie podzieliła się sama siostra Anastazja.
Zakonnica jest autorką wielu książek kucharskich. Z jej wiedzy inspiracje czerpie spora liczba miłośników gotowania. Na naszej stronie znajdziecie jej przepis na puszyste ciasto z malinami oraz "niebiańskie" pączki.
Dzisiaj polecamy Wam przepis na absolutny klasyk: racuchy z jabłkami. W jaki sposób robi je siostra Anastazja? Śpieszymy z odpowiedzią!
Przepis siostry Anastazji na pyszne racuchy z jabłkami
Składniki:
1/2 l słodkiego mleka
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
1 łyżka cukru kryształu
1/2 płaskiej łyżeczki soli
ok. 40 dag mąki pszennej
tłuszcz do smażenia
1/2 kg jabłek
Sposób wykonania:
Mleko wymieszaj z żółtkami, solą, cukrem mąką oraz sodą lub proszkiem do pieczenia. Z białek ubij pianę i dodaj ją do powstałej wcześniej masy. Obierz jabłka i wydrąż z nich gniazda nasienne. Pokrój je na krążki o grubości około 1/2 cm.
Krążki jabłek nabij na widelec (jeden po drugim), zanurz w cieście i połóż na rozgrzanym tłuszczu. Smaż racuchy z obu stron. Podawaj je na gorąco. Najlepiej posyp je cukrem pudrem lub cynamonem.
Na słodko i słono
Racuchy są tradycyjną potrawą kuchni polskiej. Chociaż najpopularniejsze są z jabłkami, to warto dodać do placuszków również inne owoce np. śliwki, truskawki czy nawet rabarbar. Danie można przyrządzić również w słonej wersji.
Wytrawne racuchy zazwyczaj sporządzane są na bazie ugotowanych i startych ziemniaków, cukru, niewielkiej ilości śmietany oraz masła. Podaje się je z cukrem i kwaśną śmietaną.
Jaka jest Twoja ulubiona wersja racuchów? Skorzystasz z przepisu siostry Anastazji?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: wikipedia/ beszamel.se.pl