Smakosze.pl
racuchy

Pixabay /RitaE

Przepis siostry Anastazji na puszyste racuchy

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Pyszne i puszyste racuchy z dodatkiem jabłek idealnie sprawdzą się na słodki obiad lub deser. Pokochają je zarówno mali, jak i Ci nieco starsi smakosze. Swój przepis na to danie podała słynna siostra Anastazja. Książki kucharskie autorstwa p

Racuchy są dla wielu z nas jednym z ukochanych smaków dzieciństwa. Kojarzą się z naszymi babciami, które były prawdziwymi mistrzyniami w ich gotowaniu. Swoim najlepszym przepisem na to pyszne danie podzieliła się sama siostra Anastazja.

Zakonnica jest autorką wielu książek kucharskich. Z jej wiedzy inspiracje czerpie spora liczba miłośników gotowania. Na naszej stronie znajdziecie jej przepis na puszyste ciasto z malinami oraz "niebiańskie" pączki.

Dzisiaj polecamy Wam przepis na absolutny klasyk: racuchy z jabłkami. W jaki sposób robi je siostra Anastazja? Śpieszymy z odpowiedzią!

Przepis siostry Anastazji na pyszne racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 1/2 l słodkiego mleka

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej

  • 1 łyżka cukru kryształu

  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli

  • ok. 40 dag mąki pszennej

  • tłuszcz do smażenia

  • 1/2 kg jabłek

Sposób wykonania:

Mleko wymieszaj z żółtkami, solą, cukrem mąką oraz sodą lub proszkiem do pieczenia. Z białek ubij pianę i dodaj ją do powstałej wcześniej masy. Obierz jabłka i wydrąż z nich gniazda nasienne. Pokrój je na krążki o grubości około 1/2 cm.

Krążki jabłek nabij na widelec (jeden po drugim), zanurz w cieście i połóż na rozgrzanym tłuszczu. Smaż racuchy z obu stron. Podawaj je na gorąco. Najlepiej posyp je cukrem pudrem lub cynamonem.

Na słodko i słono

Racuchy są tradycyjną potrawą kuchni polskiej. Chociaż najpopularniejsze są z jabłkami, to warto dodać do placuszków również inne owoce np. śliwki, truskawki czy nawet rabarbar. Danie można przyrządzić również w słonej wersji.

Wytrawne racuchy zazwyczaj sporządzane są na bazie ugotowanych i startych ziemniaków, cukru, niewielkiej ilości śmietany oraz masła. Podaje się je z cukrem i kwaśną śmietaną.

Jaka jest Twoja ulubiona wersja racuchów? Skorzystasz z przepisu siostry Anastazji?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wikipedia/ beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >