racuchy
Pixabay /RitaE

Przepis siostry Anastazji na puszyste racuchy

Pyszne i puszyste racuchy z dodatkiem jabłek idealnie sprawdzą się na słodki obiad lub deser. Pokochają je zarówno mali, jak i Ci nieco starsi smakosze. Swój przepis na to danie podała słynna siostra Anastazja. Książki kucharskie autorstwa popularnej zakonnicy rozchodzą się niczym "świeże bułeczki". Dla wielu osób jest ona prawdziwym kulinarnym autorytetem. Jaki jest jej sposób na racuchy?

Racuchy są dla wielu z nas jednym z ukochanych smaków dzieciństwa. Kojarzą się z naszymi babciami, które były prawdziwymi mistrzyniami w ich gotowaniu. Swoim najlepszym przepisem na to pyszne danie podzieliła się sama siostra Anastazja.

Zakonnica jest autorką wielu książek kucharskich. Z jej wiedzy inspiracje czerpie spora liczba miłośników gotowania. Na naszej stronie znajdziecie jej przepis na puszyste ciasto z malinami oraz "niebiańskie" pączki.

Dzisiaj polecamy Wam przepis na absolutny klasyk: racuchy z jabłkami. W jaki sposób robi je siostra Anastazja? Śpieszymy z odpowiedzią!

Przepis siostry Anastazji na pyszne racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 1/2 l słodkiego mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • ok. 40 dag mąki pszennej
  • tłuszcz do smażenia
  • 1/2 kg jabłek
Zalety herbaty czosnkowejZalety herbaty czosnkowejCzytaj dalej

Sposób wykonania:

Mleko wymieszaj z żółtkami, solą, cukrem mąką oraz sodą lub proszkiem do pieczenia. Z białek ubij pianę i dodaj ją do powstałej wcześniej masy. Obierz jabłka i wydrąż z nich gniazda nasienne. Pokrój je na krążki o grubości około 1/2 cm.

Krążki jabłek nabij na widelec (jeden po drugim), zanurz w cieście i połóż na rozgrzanym tłuszczu. Smaż racuchy z obu stron. Podawaj je na gorąco. Najlepiej posyp je cukrem pudrem lub cynamonem.

Na słodko i słono

Racuchy są tradycyjną potrawą kuchni polskiej. Chociaż najpopularniejsze są z jabłkami, to warto dodać do placuszków również inne owoce np. śliwki, truskawki czy nawet rabarbar. Danie można przyrządzić również w słonej wersji.

Wytrawne racuchy zazwyczaj sporządzane są na bazie ugotowanych i startych ziemniaków, cukru, niewielkiej ilości śmietany oraz masła. Podaje się je z cukrem i kwaśną śmietaną.

Jaka jest Twoja ulubiona wersja racuchów? Skorzystasz z przepisu siostry Anastazji?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wikipedia/ beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł