Oprósz cukrem i dodaj do kapusty. Najlepsza surówka, jaką jadłem
Surówka to oczywisty dodatek do wielu dań obiadowych. Jest świetnym uzupełnieniem np. dla ziemniaków i kotleta schabowego lub mielonego. Jednymi z najpopularniejszych surówek serwowanych w naszym kraju są mizeria czy też buraczki. Co powiecie jednak na przepyszną surówkę z kapusty kiszonej idealną do niedzielnego obiadu? Sposób przygotowania może Cię zaskoczyć.
Dlaczego surówki są tak popularne w naszym kraju?
Ciężko sobie wyobrazić niektóre dania obiadowe bez towarzystwa surówki . Nie dość, że taki dodatek jest fantastycznym uzupełnieniem posiłku, dodaje niesamowitego smaku, to jeszcze sprawia, że cała potrawa wizualnie prezentuje się o wiele lepiej.
Kluczem do dobrej surówki jest właściwy dobór składników i jej odpowiednie i staranne przygotowanie. Dlatego przedstawiamy Wam przepis na najlepszą surówkę z kiszonej kapusty, która z pewnością podbije wasze podniebienia .
Czego potrzebujemy do zrobienia takiej surówki?
Do przygotowania świetnej surówki z kiszonej kapusty będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 300 g kapusty kiszonej
- 1 nieduża marchewka
- 1 jabłko
- 1 mała cebula czerwona
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pieprz
- łyżka oleju
Dalsza część tekstu pod filmem .
Prosta i szybka surówka do obiadu
Przygotowanie surówki z kiszonej kapusty nie wymaga od nas zaawansowanych umiejętności kulinarnych ani poświęcenie ogromnej ilości czasu. Wręcz przeciwnie . Zrobimy ją w mgnieniu oka.
W pierwszej kolejności pozbywamy się z kapusty kiszonej nadmiaru soku. Robimy to poprzez wyciśnięcie . Następnie drobno kroimy i wrzucamy do miski.
Cebulę drobno siekamy i posypujemy cukrem. Odstawiamy na 5 minut. Jabłko i marchewkę obieramy ze skórki i ścieramy na dużych oczkach tarki. Jak już zetrzemy jabłko , to skrapiamy je sokiem z cytryny . Składniki dodajemy do kapusty i wszystko razem mieszamy.
Następnie dodajemy koperek, pietruszkę oraz olej. Całość przyprawiamy pieprzem. Wszystko mieszamy. Odstawiamy naszą surówkę na około pół godziny, aby smaki mogły się połączyć . Po upływie tego czasu ponownie mieszamy składniki.
Tak przygotowana surówka z kiszonej kapusty świetnie pasuje np. do ryby .
Sprawdź przepis na sałatkę gyros . Zobacz, co warto dodać do rosołu .