Pokrój marchewkę w talarki i weź pomarańczę. Pomysł na pyszną kolację
Szukasz pomysłu na pyszną kolację? Koniecznie wypróbuj połączenie marchewki, pomarańczy i kilku innych składników. Danie smakuje tak, że każdy będzie prosić o dokładkę. Ta prosta kolacja na ciepło zachwyci wszystkich domowników.
Niezwykłe połączenie smaków
Marchewka i pomarańcza to doskonałe połączenie, które warto na stałe wprowadzić do swojej kuchni. Z marchewki, pomarańczy i innych składników zrobimy np. ciasto marchewkowe, czy też szybką surówkę do obiadu.
Możemy również wykorzystać je, by zrobić wyśmienitą kolację dla całej rodziny. Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, a jego smak i aromat zachwyci każdego smakosza. Spróbuj, a z pewnością będziesz gotować częściej.
Unikaj tej kaszy przy problemach z cukrem. Polacy jedzą ją na potęgęPrzepis na zupę krem z marchewki i pomarańczy
Z podanych składników przygotujesz 4 porcje zupy z marchewki. Podaj ją z ulubionymi dodatkami. Zupa krem doskonale smakuje np. z domowymi grzankami, groszkiem ptysiowym lub prażonymi pestkami dyni.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki:
- 500 g marchewki
- 70 g selera naciowego
- 1 duża, soczysta pomarańcza
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 30 g korzenia imbiru
- 180 ml mleka kokosowego
- sól, pieprz
- szczypta kurkumy
- cukier
Jak ugotować aromatyczną zupę na kolacje?
Pokrój marchewkę i seler naciowy w talarki. Na tarce zetrzyj imbir i czosnek. W garnku z grubym dnem na oliwie podsmaż marchew, seler, a po kilku minutach dodaj czosnek i imbir. Całość zalej wodą i gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
Następnie dodaj pokrojoną pomarańczę i gotuj kolejne 5 minut. Po tym czasie do garnka wlej mleko kokosowe. Całość zblenduj na gładki krem. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, kurkumą i cukrem. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Polecamy również krupnik przepisu babci, a także pomidorową na wołowinie.