Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokrój marchewkę w talarki i weź pomarańczę. Pomysł na pyszną kolację
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.02.2025 22:00

Pokrój marchewkę w talarki i weź pomarańczę. Pomysł na pyszną kolację

krojenie marchewki w talarki
Fot. Canva/amickman

Szukasz pomysłu na pyszną kolację? Koniecznie wypróbuj połączenie marchewki, pomarańczy i kilku innych składników. Danie smakuje tak, że każdy będzie prosić o dokładkę. Ta prosta kolacja na ciepło zachwyci wszystkich domowników.

Niezwykłe połączenie smaków

Marchewka i pomarańcza to doskonałe połączenie, które warto na stałe wprowadzić do swojej kuchni. Z marchewki, pomarańczy i innych składników zrobimy np. ciasto marchewkowe, czy też szybką surówkę do obiadu. 

Możemy również wykorzystać je, by zrobić wyśmienitą kolację dla całej rodziny. Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, a jego smak i aromat zachwyci każdego smakosza. Spróbuj, a z pewnością będziesz gotować częściej.

talarki marchewki.jpg
Fot. Canva
Unikaj tej kaszy przy problemach z cukrem. Polacy jedzą ją na potęgę

Przepis na zupę krem z marchewki i pomarańczy

Z podanych składników przygotujesz 4 porcje zupy z marchewki. Podaj ją z ulubionymi dodatkami. Zupa krem doskonale smakuje np. z domowymi grzankami, groszkiem ptysiowym lub prażonymi pestkami dyni. 

Dalsza część tekstu pod filmem
 

Składniki:

  • 500 g marchewki
  • 70 g selera naciowego
  • 1 duża, soczysta pomarańcza
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 30 g korzenia imbiru
  • 180 ml mleka kokosowego
  • sól, pieprz
  • szczypta kurkumy
  • cukier

Jak ugotować aromatyczną zupę na kolacje?

Pokrój marchewkę i seler naciowy w talarki. Na tarce zetrzyj imbir i czosnek. W garnku z grubym dnem na oliwie podsmaż marchew, seler, a po kilku minutach dodaj czosnek i imbir. Całość zalej wodą i gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.

krojenie selera naciowego.jpg
Fot. Canva

Następnie dodaj pokrojoną pomarańczę i gotuj kolejne 5 minut. Po tym czasie do garnka wlej mleko kokosowe. Całość zblenduj na gładki krem. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, kurkumą i cukrem. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Polecamy również krupnik przepisu babci, a także pomidorową na wołowinie.

zupa krem z marchewki.jpg
Fot. Canva