Orzeźwiająca herbatka miętowa. Smaku doda jej popularny owoc
Zastanawiasz się, co najlepiej pić w upał? Uniwersalnym napojem jest woda, jednak doskonale spisze się także orzeźwiająca herbatka miętowa. Smaku doda jej popularny owoc — cytryna. Przygotowany napój pij po uprzednim schłodzeniu, a doskonale cię nawodni i ożywi.
Kiedy upał daje się we znaki, nie mamy ochoty na sycące posiłki, tylko bardzo chce się nam pić. To naturalny mechanizm obronny organizmu, chroniący nas przed odwodnieniem. Jednak dla naszego zdrowia i samopoczucia nie jest obojętne, czym gasimy pragnienie.
Najdoskonalszym napojem na świecie jest woda, bo szybko nawadnia organizm. Nie służą nam zaś mocno słodzone, gotowe napoje, w których nie brakuje też substancji dodatkowych, takich jak aromaty i barwniki. Co jednak zrobić, gdy nie przepadamy za wodą lub mamy ochotę na zdrowy napój ze smakiem? Przygotujcie prosty napój za grosze, którym jest sprawdzona herbatka miętowa.
Jak zrobić orzeźwiającą herbatkę miętową?
Składniki:
-
3-4 gałązki świeżej mięty
-
1/2 cytryny
-
miód lub cukier do smaku
-
kostki lodu
Przygotowanie zimnej herbatki miętowej
Gałązki mięty opłucz, osusz, oberwij z nich kilka listków. Gałązki umieść w dzbanku, zalej ok. 1 l wrzątku. Przykryj, odstaw do zaparzenia i wystudzenia.
Gałązki mięty wyjmij z dzbanka, herbatkę ewentualnie przecedź. Dopraw ją do smaku sokiem z cytryny oraz miodem lub cukrem.
Herbatkę wstaw na kilka godzin do lodówki, by się dobrze schłodziła. Przed podaniem dodaj do niej listki mięty i kostki lodu. Możesz też dorzucić plasterki cytryny.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na domowy kwas chlebowy , a także na herbatę po turecku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Szybki i tani obiad, czyli makaron z tuńczykiem. Tajny składnik nadaje pysznego smaku
-
Co zrobić, aby kotlety mielone były puszyste w środku? Wystarczy do masy dodać 1 warzywo
-
Soczyste kotlety schabowe pełne aromatu. Ich sekretem jest niezwykła marynata