Smakosze.pl Przepisy Orzeźwiająca herbatka miętowa. Smaku doda jej popularny owoc
canva/ajafoto, Getty Images

Orzeźwiająca herbatka miętowa. Smaku doda jej popularny owoc

4 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zastanawiasz się, co najlepiej pić w upał? Uniwersalnym napojem jest woda, jednak doskonale spisze się także orzeźwiająca herbatka miętowa. Smaku doda jej popularny owoc — cytryna. Przygotowany napój pij po uprzednim schłodzeniu, a doskonale cię nawodni i ożywi.

Kiedy upał daje się we znaki, nie mamy ochoty na sycące posiłki, tylko bardzo chce się nam pić. To naturalny mechanizm obronny organizmu, chroniący nas przed odwodnieniem. Jednak dla naszego zdrowia i samopoczucia nie jest obojętne, czym gasimy pragnienie.

Najdoskonalszym napojem na świecie jest woda, bo szybko nawadnia organizm. Nie służą nam zaś mocno słodzone, gotowe napoje, w których nie brakuje też substancji dodatkowych, takich jak aromaty i barwniki. Co jednak zrobić, gdy nie przepadamy za wodą lub mamy ochotę na zdrowy napój ze smakiem? Przygotujcie prosty napój za grosze, którym jest sprawdzona herbatka miętowa.

Jak zrobić orzeźwiającą herbatkę miętową?

Składniki:

  • 3-4 gałązki świeżej mięty

  • 1/2 cytryny

  • miód lub cukier do smaku

  • kostki lodu

Przygotowanie zimnej herbatki miętowej

Gałązki mięty opłucz, osusz, oberwij z nich kilka listków. Gałązki umieść w dzbanku, zalej ok. 1 l wrzątku. Przykryj, odstaw do zaparzenia i wystudzenia.

Gałązki mięty wyjmij z dzbanka, herbatkę ewentualnie przecedź. Dopraw ją do smaku sokiem z cytryny oraz miodem lub cukrem.

Herbatkę wstaw na kilka godzin do lodówki, by się dobrze schłodziła. Przed podaniem dodaj do niej listki mięty i kostki lodu. Możesz też dorzucić plasterki cytryny.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na domowy kwas chlebowy , a także na herbatę po turecku .

herbatka miętowa
canva/lewty92

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy