Smakosze.pl

canva/onlyfabrizio

Prawdziwa herbata po turecku. Jak ją zrobić w domu?

8 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Jeśli masz ochotę na herbatę w niezwykłym wydaniu, koniecznie przygotuj herbatę po turecku. Tradycyjnie parzona, mocna esencja smakuje wyśmienicie, jest orzeźwiająca i doskonale gasi pragnienie. Jak zrobić w domu prawdziwą herbatę po turecku?

Parzenie i picie herbaty w Turcji to prawdziwy rytuał. Herbaty muszą być najwyższej jakości, koniecznie liściaste, można mieszać z sobą kilka gatunków, dodać do nich również cynamon, kardamon, wanilię. Przyprawy sprawiają, że esencja nabiera lekko korzennego aromatu.

Do przygotowania herbaty po turecku potrzebujesz specjalnego, podwójnego czajnika. Çaydanlık składa się z dwóch mniejszych czajniczków. Do jednego wsypujesz herbatę, do drugiego wlewasz wodę. Cały proces parzenia trwa około 30-40 minut i po tym czasie otrzymasz doskonałą w smaku, mocna herbatę.

Oprócz specjalnego czajnika warto zaopatrzyć się również w szklane filiżanki, które mają charakterystyczne zwężenia w połowie ich wysokości. Forma szklanek do picia herbaty po turecku nie jest przypadkowa- dzięki zwężeniu uwalnia się niezwykły aromat.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszne, tureckie danie- tu poznasz przepis na lekkie jajka po grecku na jogurcie , są idealne na śniadanie lub kolację

Jak zrobić w domu herbatę po turecku?

Do górnego czajnika wsyp 2 łyżki herbaty liściastej. Do dolnego wlej wodę (około pół czajnika). Górny czajnik postaw na dolnym i całość doprowadź do wrzenia.

Po zagotowaniu wody z dolnego czajnika, zalej wrzątkiem liście herbaty z górnego czajnika, a dolną część uzupełnij zimną wodą. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj na najmniejszym ogniu przez 20 minut.

Do szklanek wlej mocną esencję z górnego czajnika i dolej wodę z dolnego- herbata po turecku jest gotowa. Turcy uwielbiają słodkie napoje, w tradycyjnym przepisie na herbatę po turecku dodaje się również dwie łyżeczki cukru na jedną filiżankę herbaty.

Herbata po turecku

Źródło zdjęcia: canva/ kvkirillov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ottomania.pl

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >

Porady

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >

Porady

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >

Porady

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >

Porady

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Tomasz Strzelczyk pokazał jak smażyć karpia, aby mąka się nie paliła. Mało znany sposób
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Ten stary patent stosują sami najlepsi kucharze
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Wigilijny kompot z suszu pod znakiem zapytania? Takiej sytuacji nigdy nie było
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od miesięcy sypię tę przyprawę do kawy i schudłam już 3 kg. Ma ogromne właściwości
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy można przechowywać jedzenie na balkonie? Tysiące Polaków co roku popełnia opłakany błąd
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Tomasz Strzelczyk pokazał jak smażyć karpia, aby mąka się nie paliła. Mało znany sposób
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Ten stary patent stosują sami najlepsi kucharze
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Wigilijny kompot z suszu pod znakiem zapytania? Takiej sytuacji nigdy nie było
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od miesięcy sypię tę przyprawę do kawy i schudłam już 3 kg. Ma ogromne właściwości
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy można przechowywać jedzenie na balkonie? Tysiące Polaków co roku popełnia opłakany błąd
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >