Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykły przepis na kwas chlebowy. Doskonały napój na upalne dni
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.06.2022 19:03

Niezwykły przepis na kwas chlebowy. Doskonały napój na upalne dni

kwas chlebowy
canva/Pretti

Poznajcie niezwykły przepis na kwas chlebowy. Ten napój jest doskonały na upalne dni — świetnie orzeźwia, schładza, a przy tym jest naturalny i zdrowy. Przygotujecie go domowym sposobem bez większego wysiłku. Musicie tylko na niego poczekać 1,5 doby.

Kwas chlebowy jest napojem znanym w Europie od Średniowiecza. Na Ukrainie i w Rosji uznawany jest za napój narodowy. Powstaje w wyniku fermentacji chleba. Zawiera nieco alkoholu, ale na tyle mało, że klasyfikuje się go jako napój bezalkoholowy.

Kwas chlebowy korzystnie wpływa na przewód pokarmowy, bo poprawia przemianę materii i odbudowuje naturalną florę jelit. Pozytywnie działa także na serce i układ krążenia, zwiększa również odporność naszego organizmu.

Jak zrobić kwas chlebowy?

Składniki:

  • 7-8 kromek razowego chleba lub żytniego pieczonego na zakwasie

  • 5 l wody

  • 1 szklanka cukru

  • 1 dag drożdży

  • 3-4 łyżki rodzynek

  • 1/2 cytryny

Przygotowanie domowego kwasu chlebowego

Kromki chleba pokrój w kostkę, umieść na blasze, wstaw do piekarnika o temperaturze 160 st. C i podsusz je przez ok. 25 minut. Uważaj, by chleb się nie przypalił, bo kwas będzie gorzki.

Zagotuj wodę. Chleb umieść w wyparzonym słoju lub naczyniu kamionkowym, zalej go gorącą wodą i pozostaw do wystygnięcia.

Do lekko ciepłego dodaj drożdże i cukier. Całość wymieszaj, przykryj ściereczką, odstaw na 12 godzin w ciepłe miejsce.

Po tym czasie płyn przecedź. Przygotuj wyparzone butelki. Do każdej włóż po trochu rodzynek i kawałku cytryny. Butelki napełnij kwasem do 3/4 ich wysokości.

Butelki zakręć i odstaw na 1-3 doby w chłodne miejsce. Po tym czasie kwas chlebowy jest gotowy do picia.

W naszym serwisie znajdziesz też recepturę na lemoniadę z rabarbaru, a także na lemoniadę z arbuzem i miętą.

kwas chlebowy
canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie, wikipedia