Orzeźwiająca mizeria z jogurtem i miętą. Surówka strąci z podium inne wersje dania
A co powiecie na orzeźwiającą mizerię z jogurtem i miętą do obiadu? Nasza surówka z pewnością strąci z podium inne jej wersje. Zachwycicie się lekkością, smakiem i aromatem. Jest nawet szansa, że ten dodatek zdominuje cały posiłek i jako pierwszy zniknie z talerzy.
Mizeria kojarzy wam się z banałem i oklepanym smakiem? Czas to zmienić i uczynić z niej nieziemski dodatek. A nie trzeba przy tym się zbytnio męczyć. Wystarczy do pokrojonych ogórków dorzucić trochę listków mięty i innych dodatków, a potem wymieszać całość jogurtem naturalnym. Proste, prawda? A jakie smaczne.
Przepis na niezwykłą mizerię z miętą i jogurtem
Składniki:
-
4-5 ogórków gruntowych lub 2 ogórki sałatkowe
-
1/2 małej, czerwonej cebuli
-
kawałek małej papryczki chilli
-
4 łyżki jogurtu naturalnego
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka miodu
-
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
-
1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
-
sól, pieprz
-
kilka listków świeżej mięty
Przygotowanie orzeźwiającej mizerii
Ogórki umyj, osusz, jeśli mają grubszą skórkę, obierz je. Pokrój je w cienkie plasterki, umieść w salaterce.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, dodaj do ogórków. Dorzuć też drobno posiekaną papryczkę chilli, wymieszaj warzywa.
W kubku wymieszaj jogurt naturalny z oliwą, miodem, sokiem z cytryny i octem. Sosem polej ogórki, wymieszaj.
Mizerię dopraw do smaku solą i pieprzem. Listki mięty opłucz, osusz, posiekaj, dodaj do mizerii, wymieszaj. Wskazówka:
Tak przygotowana mizeria jest doskonałym dodatkiem do mięs z grilla, a także do mięs duszonych i pieczonych.
W naszym serwisie znajdziesz też inne pomysły na mizerię. Sprawdź, jak zrobić mizerię po śląsku , a także, w jaki sposób przygotować mizerię z ogórkami małosolnymi .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wyśmienite racuchy z borówkami. Wspaniałe na śniadanie, jak i przekąskę
-
Cukinia po francusku w musztardowej zalewie. Bije na głowę nawet ogórki
-
Obiad na 3 dni, czyli wołowina duszona z warzywami. Szybki i pyszny przepis
Źródło: kwestiasmaku