Smakosze.pl Przepisy Orzeźwiająca mizeria z jogurtem i miętą. Surówka strąci z podium inne wersje dania
canva/zia_shusha

Orzeźwiająca mizeria z jogurtem i miętą. Surówka strąci z podium inne wersje dania

10 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

A co powiecie na orzeźwiającą mizerię z jogurtem i miętą do obiadu? Nasza surówka z pewnością strąci z podium inne jej wersje. Zachwycicie się lekkością, smakiem i aromatem. Jest nawet szansa, że ten dodatek zdominuje cały posiłek i jako pierwszy zniknie z talerzy.

Mizeria kojarzy wam się z banałem i oklepanym smakiem? Czas to zmienić i uczynić z niej nieziemski dodatek. A nie trzeba przy tym się zbytnio męczyć. Wystarczy do pokrojonych ogórków dorzucić trochę listków mięty i innych dodatków, a potem wymieszać całość jogurtem naturalnym. Proste, prawda? A jakie smaczne.

Przepis na niezwykłą mizerię z miętą i jogurtem

Składniki:

  • 4-5 ogórków gruntowych lub 2 ogórki sałatkowe

  • 1/2 małej, czerwonej cebuli

  • kawałek małej papryczki chilli

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka miodu

  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki

  • 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego

  • sól, pieprz

  • kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie orzeźwiającej mizerii

Ogórki umyj, osusz, jeśli mają grubszą skórkę, obierz je. Pokrój je w cienkie plasterki, umieść w salaterce.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, dodaj do ogórków. Dorzuć też drobno posiekaną papryczkę chilli, wymieszaj warzywa.

W kubku wymieszaj jogurt naturalny z oliwą, miodem, sokiem z cytryny i octem. Sosem polej ogórki, wymieszaj.

Mizerię dopraw do smaku solą i pieprzem. Listki mięty opłucz, osusz, posiekaj, dodaj do mizerii, wymieszaj. Wskazówka:

Tak przygotowana mizeria jest doskonałym dodatkiem do mięs z grilla, a także do mięs duszonych i pieczonych.

W naszym serwisie znajdziesz też inne pomysły na mizerię. Sprawdź, jak zrobić mizerię po śląsku , a także, w jaki sposób przygotować mizerię z ogórkami małosolnymi .

mięta
canva/Anna Subbotina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy