Smakosze.pl
Cukinia po francusku w musztardowej zalewie. Bije na głowę nawet ogórki

canva/ Pan-Pavel

Cukinia po francusku w musztardowej zalewie. Bije na głowę nawet ogórki

10 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Cukinia po francusku to doskonały pomysł na zimowe przetwory. Jest niezwykle soczysta i chrupiąca. Charakteru dodaje jej czosnek, koper i oczywiście zalewa z solidną porcją musztardy. Tak przygotowana cukinia smakuje doskonale.

Cukinia po francusku jest bardzo prosta w przygotowaniu i tak smaczna, że momentalnie znika ze spiżarni. Cukinię kroimy w plasterki i zasypujemy szczyptą soli, dzięki której warzywo szybciej puści wodę. Cukinia do słoików nie może mieć żadnych przebarwień na skórze. Wybierajmy również małe i średnie warzywa.

Prosty przepis na kiszone pomidory. Lepsze nawet od ogórków

Prosty przepis na marynowane pomidory. Wyrazista zalewa na bazie octu jabłkowego zaskoczy każdego

CZYTAJ DALEJ

Do cukinii po francusku dodajemy dwa rodzaje musztardy- musztardę francuską, czyli z całymi ziarnami gorczycy oraz musztardę miodową, o przyjemnym, słodkawym smaku. Zalewę zawsze przygotowujmy według proporcji- 1 łyżka soli na 1 l wody, w przeciwnym razie przetwory będą przesolone.

Przed przygotowaniem cukinii po francusku koniecznie umyjmy i wyparzmy słoiki i zakrętki. Wyparzenie jest bardzo ważne, ponieważ po samym umyciu nie pozbędziemy się wszystkich bakterii i drobnoustrojów, które mogą zepsuć wszystkie przetwory. Słoiki muszą być sterylnie czyste.

Cukinia po francusku w zalewie musztardowej, jest lepsza od ogórków

Składniki:

  • 4 kg małej i średniej cukinii

  • po 3 ząbki czosnku na słoik

  • po baldachu kopru na słoik

Składniki na zalewę:

  • 1 l wody

  • 1 łyżka soli

  • 2 szklanki cukru

  • łyżka musztardy miodowej

  • 2 szklanki octu 10%

  • mały słoiczek musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy

Jak zrobić cukinię po francusku? Jest idealną przekąską w zimowe dni

Cukinię umyj i pokrój w plasterki, następnie przełóż do miski, wsyp niewielką ilość soli, żeby puściła sok i odstaw na około godzinę. W tym czasie przygotuj zalewę: wodę zagotuj z solą, ocet, cukrem. Gdy składniki się rozpuszczą, dodaj musztardę francuską i miodową, wymieszaj, odstaw, żeby ostygła.

Do wyparzonych słoików układaj cukinię na przemian z koprem i czosnkiem. Wlej zimną zalewę, zakręć i pasteryzuj przez 15 minut. Słoiki po pasteryzacji postaw na blacie kuchennym, gdy ostygną, wstaw je do spiżarni, cukinia po francusku będzie gotowa po około 2- 3 tygodniach, smacznego.

Przygotuj również obłędną fasolkę szparagową do słoików. Na zimę warto przygotować również owoce w słoikach- tu poznasz przepis na prażone jabłka na zimę, będą idealne do szarlotki.

Cukinia

canva/Mizina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: obzarciuch



Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >