Zaskakująca śląska wersja mizerii. Smak lata
Śląska wersja mizerii jest wyśmienitym dodatkiem do obiadu. Jest rzadka, ma dużo śmietany, a doprawiona solą, pieprzem i koperkiem rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na zaskakującą śląską wersję mizerii, to smak lata.
Mizeria jest pysznym zamiennikiem surówek i sałatek obiadowych. Nie ma chyba lepszego dodatku do kotletów mielonych, filetów z kurczaka i jajek sadzonych. Mięso i jajko sadzone w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami i mizerią to przepyszne połączenie.
Mizerię przygotowujemy na wiele sposobów, jednak moją ulubioną wersją jest mizeria po śląsku. Duża ilość gęstej, kwaśnej śmietany połączona ze świeżym smakiem ogórków, solą i pieprzem smakuje wyśmienicie i mogłabym jeść ją samą jako danie główne.
Sekretem najlepszej mizerii jest doprawienie samych ogórków i zaczekanie, aż puszczą sok. To właśnie woda i śmietana tworzą duet doskonały. Mizeria jest dość rzadka, dlatego podaję ją w osobnych miseczkach, a śmietanę, która zostaje na dnie, mieszam z ziemniakami.
Jeśli szukasz pomysłu na soczystego kurczaka do obiadu bez panierki- tu poznasz przepis na kurczaka w delikatnym cieście naleśnikowym. Koniecznie podaj go z mizerią. Czy wiesz, że obieranie ogórków ma wpływ na ich smak? Od której strony należy obierać ogórki?
Śląska wersja mizerii
Składniki na 3-4 porcje mizerii:
2 duże ogórki zielone
200 g kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz
posiekany koperek (opcjonalnie)
Jak zrobić mizerię po śląsku?
Ogórki umyj, osusz, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce na cienkie plasterki, następnie przełóż do większej miski, oprósz solą, pieprzem i odstaw. Po kilku minutach ogórki puszczą sporą ilość soku.
Gdy w ogórkach pojawi się już woda, dodaj do nich małe opakowanie śmietany i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, możesz również dodać posiekany koperek. Mizerię podaj z ulubionym mięsem lub jajkiem sadzonym, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ nastya_ph Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dlaczego w opakowaniu mięsa są dziwne wkładki? Wyjaśniamy do czego służą
Jak zrobić chleb bez drożdży i zakwasu? Wszystkie składniki masz w spiżarni
Najlepszy przepis Roberta Makłowicza na gulasz węgierski. Jak zrobić bogracz?
Źródło: doradcasmaku.pl