Mizeria z ogórkami małosolnymi. Nowa wersja kultowej klasyki
Ogórki małosolne są doskonałym dodatkiem do kanapek czy sałatek. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ze smakowitego rarytasu przyrządzić również mizerię. Będzie niezwykle chrupiąca i aromatyczna. Jeśli znudziła wam się klasyczna wersja obiadowej surówki, musicie spróbować naszego nowego patentu.
Ogórki małosolne są nietypowym materiałem na mizerię. Zwłaszcza jeśli najczęściej sięgamy po kremową wersję ze słodką śmietaną. Warto jednak dać szansę w tej odsłonie. Przyjemna chrupkość warzyw sprawi, że dodatek nabierze charakteru. Spróbujecie?
Przepis na wyśmienitą mizerię z ogórkami małosolnymi
Składniki:
6 niewielkich ogórków małosolnych
1 mała cebula
4 łyżki śmietany 18%
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie mizerii:
Ogórki małosolne wyjmujemy z zalewy i osuszamy. Kroimy je w grubsze plastry. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy.
Warzywa łączymy ze sobą w większej misce, a następnie dodajemy śmietanę. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy do obiadu. Smacznego.
Wskazówki dotyczące przyrządzania mizerii:
Jeżeli surowa cebula jest dla nas zbyt ostra, możemy ją pominąć. Smak warzywa złagodzi też przelanie go wrzątkiem.
Mizeria będzie lżejsza, jeśli zamiast śmietany użyjemy jogurtu naturalnego. Wykorzystując produkt sojowy, przygotujemy wegańską wersję popularnej surówki.
Warto samodzielnie przygotować ogórki małosolne. Na naszej stronie znajdziecie niezawodny przepis, z którym zrobicie je niemalże ekspresowo.
Źródło zdjęcia: canva/AnjelaGr
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jajecznica po chłopsku z boczkiem i pomidorami. Proste i pyszne śniadanie
Chrupiące i złociste paluchy ziemniaczane z pieczarkami. Panierowany przysmak
Dlaczego mielone wychodzą twarde i suche? Wiemy co zrobić, aby uniknąć wpadki
Źródło: gotujmy