Smakosze.pl
Mizeria z ogórkami małosolnymi

canva/Dar1930

Mizeria z ogórkami małosolnymi. Nowa wersja kultowej klasyki

9 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogórki małosolne są doskonałym dodatkiem do kanapek czy sałatek. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ze smakowitego rarytasu przyrządzić również mizerię. Będzie niezwykle chrupiąca i aromatyczna. Jeśli znudziła wam się klasyczna wersja obiadowej surówki, musicie spróbować naszego nowego patentu.

Ogórki małosolne są nietypowym materiałem na mizerię. Zwłaszcza jeśli najczęściej sięgamy po kremową wersję ze słodką śmietaną. Warto jednak dać szansę w tej odsłonie. Przyjemna chrupkość warzyw sprawi, że dodatek nabierze charakteru. Spróbujecie?

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Pomysł na tani obiad - Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyśmienitą mizerię z ogórkami małosolnymi

Składniki:

  • 6 niewielkich ogórków małosolnych

  • 1 mała cebula

  • 4 łyżki śmietany 18%

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie mizerii:

Ogórki małosolne wyjmujemy z zalewy i osuszamy. Kroimy je w grubsze plastry. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy.

Warzywa łączymy ze sobą w większej misce, a następnie dodajemy śmietanę. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy do obiadu. Smacznego.

Wskazówki dotyczące przyrządzania mizerii:

  • Jeżeli surowa cebula jest dla nas zbyt ostra, możemy ją pominąć. Smak warzywa złagodzi też przelanie go wrzątkiem.

  • Mizeria będzie lżejsza, jeśli zamiast śmietany użyjemy jogurtu naturalnego. Wykorzystując produkt sojowy, przygotujemy wegańską wersję popularnej surówki.

  • Warto samodzielnie przygotować ogórki małosolne. Na naszej stronie znajdziecie niezawodny przepis, z którym zrobicie je niemalże ekspresowo.

Z ogórków małosolnych tez można zrobić smaczną mizerię

Z ogórków małosolnych tez można zrobić smaczną mizerię

Źródło zdjęcia: canva/AnjelaGr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >