Ostatnio zamiast gołąbków zrobiłam tę zapiekankę. Wyszła tak dobrze, że mąż prosi o nią co tydzień
Każdy smakosz gołąbków polubi tę zapiekankę. Jest pełna smaku i aromatu. W sam raz na zimowy obiad. Polecam przepis na zapiekankę, która z powodzeniem zastąpi gołąbki. W moim domu to prawdziwy hit.
Zapiekanka lepsza od gołąbków
Jeśli gołąbki często goszczą na twoim stole, to pora na poznanie tego przepisu . Często z niego korzystam, bo efekt jest znakomity. Robię zapiekankę przekładaną z mięsa mielonego i kapusty. Do tego pyszny sos i raz-dwa pożywny obiad jest gotowy.
Zapiekanka smakuje jak tradycyjne gołąbki, a nawet jeszcze lepiej. Robię ją dużo szybciej niż gołąbki, a rodzina zajada się tym smacznym daniem . Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Dania Michała. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić zapiekankę o smaku gołąbków?
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 800 g karkówki
- 1 główka kapusty
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 200 g koncentratu pomidorowego
Przygotowanie zapiekanki zacznij od ugotowania ryżu i dodania przypraw do mięsa mielonego. Dorzuć posiekaną cebulę i czosnek . Koncentrat pomidorowy rozcieńcz trochę wodą i odstaw. Do mięsa dodaj ugotowany ryż.
Wymieszaj dokładnie składniki i pokrój na kilka części ugotowaną kapustę. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż liśćmi, posmaruj je przecierem pomidorowym. Połóż warstwę mięsa mielonego, przecieru i liści kapusty . Powtórz czynność i znów ułóż warstwy.
Zapiekanka nasyci i rozgrzeje
Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minuty. Po upływie tego czasu danie od razu możesz podawać. Jest niezwykle smaczne i pięknie pachni e. Tę zapiekankę, która smakuje jak gołąbki, robię szybko i zawsze wychodzi.
Rodzina zajada się tym daniem, aż im się uszy trzęsą. Zapiekanka szybko znika z talerzy, a domownicy przepadają za takim obiadem, dlatego często go przyrządzam . Pisaliśmy o doradzie, która jest pełna witamin i warto włączyć ją do swojej diety. Radziliśmy, jak zrobić sałatkę z piersi kurczaka, ananasa i orzechów.