Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia zawsze dodawała do bigosu nietypowy składnik. Dziś jest niemal zapomniany
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 22.01.2024 21:09

Babcia zawsze dodawała do bigosu nietypowy składnik. Dziś jest niemal zapomniany

bigos
Canva/lvinst

Bigos jest dobry dosłownie na każdą okazję. Babcia przyrządza go najlepiej i do tego aromatycznego dania dokłada pewien nietypowy i zapomniany składnik. Dzięki niemu bigos zyskuje wyjątkowy smak. Polecam przepis na to znakomite danie. 

Bigos z nieco zapomnianym dodatkiem

Bigos jest daniem, które uwielbia wielu smakoszy. Kwaskowate, pełne mięsa, kiełbasy i przypraw, zawsze smakuje wyśmienicie. Do tego bigos syci, rozgrzewa, a każdy, kto zajmuje się kuchnią, ma własny patent na to lubiane danie. Moja babcia do bigosu dodaje nietypowy składnik. 

Niewiele osób dodaje go do bigosu. Mowa o powidłach śliwkowych, które nadają temu daniu wyjątkowy smak. Dzięki powidłom bigos ma delikatnie słodkawy, wędzony aromat i nutkę, która sprawi, że tak chętnie sięgam po kolejną porcję. Polecam każdemu przepis babci na bigos z tym nieco zapomnianym składnikiem. 

bigos
Canva/Dar1930
Taką sałatkę zrobiłam z okazji Dnia Dziadka. Jest 100 razy lepsza niż jarzynowa

Jak zrobić bigos z powidłami śliwkowymi?

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 300 g kiełbasy
  • 300 g mięsa wieprzowego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • ziele angielskie
  • czarny pieprz
  • sól
  • majeranek
  • suszone grzyby

Przygotowanie bigosu zacznij od odciśnięcia kapusty kiszonej, a gdy jest bardzo kwaśna, przepłucz ją. Zalej ją wodą i gotuj około 45 minut. Suszone grzyby przepłucz, zalej wodą i odstaw na 15 minut, by zmiękły. Następnie pokrój i dodaj do kapusty. 

Kiełbasę i mięso pokrój. Cebule posiekaj, podsmaż i dodaj do niej kiełbasę oraz mięso. Potem składniki dodaj do kapusty. Dopraw przyprawami, dodaj powidła śliwkowe i wymieszaj. Bigos duś około 40 minut pod przykryciem na małym ogniu. 

Bigos z powidłami śliwkowymi, czyli zapomniany smak

Gdy wszystkie składniki będą miękkie, to możesz już podawać bigos. Dzięki dodaniu powideł śliwkowych zyska on wyjątkowy smak. Niewiele osób dokłada powidła do tego dania, jednak moja babcia zawsze tak przyrządza bigos. Polecam jej przepis, bo danie wychodzi niezwykle smaczne.

Oprócz tego zrobisz je dość szybko, a bigos przyda się szczególnie w mroźne dni. Danie doskonale rozgrzeje i nasyci. U mnie w domu ten bigos cieszy się dużym powodzeniem i szybko znika z talerzy. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić śniadanie z jajek i pomidorów. Podawaliśmy przepis na smaczną pomidorową z dodatkiem żurawiny. 

bigos
Canva/lvinst

Źródło: gazetawroclawska.pl