Napakowana witaminami z grupy B, a pomijana. Jedz tą rybę jak najczęściej, a nie pożałujesz
Ryby dostarczają nam nie tylko smaku, ale też cennych kwasów omega-3 i witamin z grupy B. Niestety jeden gatunek ryb Polacy omijają szerokim łukiem. Niesłusznie, bo za tymi rybami przepadali już starożytni Rzymianie. Są smaczne i na kieszeń każdego smakosza. O jaki gatunek ryb chodzi?
Jedz doradę na zdrowie
Lubimy jeść dorsze, śledzie, czy łososie. Nie pogardzimy flądrą i pstrągiem. Jednak doradę często omijamy szerokim łukiem. Warto poznać smak dorady i włączyć ją do swojej diety. Jest pyszna, ma delikatne mięso i wyrazisty smak. Dorada należy do chudych ryb, więc bez wyrzutów sumienia mogą po nią sięgać osoby z nadwagą.
Ta ryba smakuje wyśmienicie z grilla i patelni. Ugotowana, czy uduszona też zachwyci smakiem. Oprócz tego dostarczy nam pełnowartościowego białka, witamin z grupy B i potasu, żelaza, wapnia, magnezu oraz fosforu. Te witaminy i mikroelementy w doradzie znajdziemy w bardzo dużych ilościach, dlatego warto jeść tę rybę, która pochodzi z Morza Śródziemnego.
Do surówki z marchewki dodaję specjalny składnik. Mąż pukał się w głowę, teraz zajada, aż mu się uszy trzęsąDorada zachwyci smakiem i wartościami odżywczymi
Regularne jedzenie dorady pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie układu krwionośnego i zapobiegnie powstawaniu zakrzepów. Wzmocni układ krążenia i pomoże osobom z niedokrwistością oraz problemami z pamięcią. Jedzenie dorady sprawi, że uregulujemy ciśnienie tętnicze i zmniejszymy poziom złego cholesterolu.
Oprócz tego spożywanie tej smacznej ryby wpłynie na nasze kości i zęby. Wraz z mięsem dorady dostarczymy tak cennych kwasów omega-3. Wspierają one układ krążenia oraz układ nerwowy. Zmniejszają ryzyko wystąpienia raka piersi, pomagają w leczeniu depresji i redukują stany zapalne w organizmie.
Jak wybrać świeżą rybę?
Po doradę powinni sięgać też astmatycy, alergicy i osoby starsze. Jedzenie tej ryby dobrze wpływa na pamięć, koncentrację oraz procesy poznawcze. Jednak ważne jest, by zawsze kupować świeżą rybę. Jak ją wybrać? Należy zwrócić uwagę na oczy ryby. Nie mogą być one mętne.
Źrenice powinny być wyraziste, a skrzela jasnoczerwone. Natomiast skra świeżej dorady powinna błyszczeć. Nie może wydzielać nieprzyjemnego, ostrego zapachu, bo to znak, że jest nieświeża. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszne naleśniki z przepisu babci. Radziliśmy, jak przyrządzić śniadanie z wydrążonych pomidorów.
Źródło: medonet.pl, interia.pl