Smakosze.pl Przepisy Ostra, wyrazista surówka z marchewki z chrzanem
canva/HandmadePictures

Ostra, wyrazista surówka z marchewki z chrzanem

17 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli szukasz pomysłu na prosty i szybki dodatek do obiadu, mamy dla ciebie propozycję. Przygotuj ostrą, wyrazistą w smaku surówkę z marchewki z chrzanem. Zrobisz ją dosłownie w kilka minut, dostarczy ci cennych witamin, a także moc orzeźwienia.

Marchewkę zwykle mamy w kuchni pod ręką. Jest nie tylko nieodzownym dodatkiem do zup, ale też do innych dań. Można nią wzbogacać gulasze, dania z patelni czy robić z niej jarzynkę. Jednak najzdrowsza jest jedzona na surowo. Dlatego dziś przygotujemy z niej prostą, ale pyszną surówkę. Będzie pasować do dań mięsnych, z drobiu czy ryb.

Ostra, wyrazista surówka z marchewki z chrzanem

Składniki:

  • 3 marchewki

  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

  • 1 łyżeczka tartego chrzanu

  • sól, cukier

Przygotowanie surówki

Marchewkę umyj, obierz, opłucz. Zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Do marchewki dodaj śmietanę i chrzan, całość wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku solą i cukrem.

By surówka wyszła na zdrowie

Surówki są źródłem wielu witamin i minerałów. Jednak najwartościowsze są wkrótce po przygotowaniu, bo niektóre witaminy w kontakcie z tlenem dość szybko ulegają rozkładowi. Dlatego lepiej nie robić surówki na zapas ani z większym wyprzedzeniem.

Do surówki warto dodać trochę oleju, oliwy, śmietany, majonezu lub przygotować na ich bazie sos. Tłuszcz pomoże nam przyswoić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a więc A, D, E i K.

Do rozdrabniania warzyw najlepiej używać narzędzi ze stali szlachetnej. Nie wchodzi ona w reakcję ze składnikami warzyw, a tym samym nie powoduje ich strat. W żadnym wypadku nie ścieraj warzyw na pordzewiałej tarce.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszne surówki. Sprawdź, jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej i pomarańczy , a także jak zrobić chrupiącą surówkę z selera .

chrzan
chrzan

Źródło zdjęcia: canva/matka_Wariatka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy