Ostra, wyrazista surówka z marchewki z chrzanem
Jeśli szukasz pomysłu na prosty i szybki dodatek do obiadu, mamy dla ciebie propozycję. Przygotuj ostrą, wyrazistą w smaku surówkę z marchewki z chrzanem. Zrobisz ją dosłownie w kilka minut, dostarczy ci cennych witamin, a także moc orzeźwienia.
Marchewkę zwykle mamy w kuchni pod ręką. Jest nie tylko nieodzownym dodatkiem do zup, ale też do innych dań. Można nią wzbogacać gulasze, dania z patelni czy robić z niej jarzynkę. Jednak najzdrowsza jest jedzona na surowo. Dlatego dziś przygotujemy z niej prostą, ale pyszną surówkę. Będzie pasować do dań mięsnych, z drobiu czy ryb.
Ostra, wyrazista surówka z marchewki z chrzanem
Składniki:
-
3 marchewki
-
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
-
1 łyżeczka tartego chrzanu
-
sól, cukier
Przygotowanie surówki
Marchewkę umyj, obierz, opłucz. Zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Do marchewki dodaj śmietanę i chrzan, całość wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku solą i cukrem.
By surówka wyszła na zdrowie
Surówki są źródłem wielu witamin i minerałów. Jednak najwartościowsze są wkrótce po przygotowaniu, bo niektóre witaminy w kontakcie z tlenem dość szybko ulegają rozkładowi. Dlatego lepiej nie robić surówki na zapas ani z większym wyprzedzeniem.
Do surówki warto dodać trochę oleju, oliwy, śmietany, majonezu lub przygotować na ich bazie sos. Tłuszcz pomoże nam przyswoić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a więc A, D, E i K.
Do rozdrabniania warzyw najlepiej używać narzędzi ze stali szlachetnej. Nie wchodzi ona w reakcję ze składnikami warzyw, a tym samym nie powoduje ich strat. W żadnym wypadku nie ścieraj warzyw na pordzewiałej tarce.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszne surówki. Sprawdź, jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej i pomarańczy , a także jak zrobić chrupiącą surówkę z selera .
Źródło zdjęcia: canva/matka_Wariatka
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mojegotowanie