Delikatna, lekka, a zarazem chrupiąca surówka z selera
Seler naciowy jest mocno niedocenionym warzywem w codziennej diecie wielu Polaków, choć jego właściwości są bardzo pozytywne. Można z niego przygotować, chociażby pyszną surówkę, która jest delikatna i wyjątkowo chrupiąca. Seler naciowy zawiera bardzo mało kalorii, dlatego polecany jest osobom będącym na diecie odchudzającej.
W selerze naciowym skumulowanych jest wiele substancji odżywczych jak witaminy, minerały czy błonnik spożywczy. To właśnie duże ilości błonnika sprawiają, że seler naciowy jest tak wychwalany przez dietetyków. Substancja ta ułatwia regularne wypróżnianie się, a także poprawia perystaltykę jelit.
Surówka z selerem naciowym jest symfonią smaków i tekstur. Seler nadaje jej lekko gorzkiego smaku, z kolei jabłko kontrastuje z nim, oddając swoją słodycz. Przyjemności dodaje intensywna chrupkość, która doskonale komponuje się z mięsami i innymi daniami obiadowymi.
Przepis na surówkę z selera naciowego
Składniki:
1 seler naciowy
1 jabłko
1 duża marchewka
sól
pieprz
1 łyżka oleju
1 łyżka soku z cytryny
Zacznij od umycia pod bieżącą wodą selera, jabłka oraz marchewki. Marchewkę obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Owoc również obierz, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj na tej samej tarce.
Łodygi selera oderwij od podstawy i posiekaj je w cienkie plasterki. Zamiast noża możesz użyć mandoliny do warzyw, która ułatwia krojenie i pozwala na uzyskanie idealnie równej grubości każdego pojedynczego plasterka.
W misce umieść wszystkie warzywa, zalej je olejem, sokiem z cytryny, dopraw solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wymieszaj zawartość naczynia, przykryj je folią spożywczą i schowaj do lodówki na około 45 minut, aby smaki dobrze się przegryzły. Surówkę podawaj lekko schłodzoną. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić chrupiącą i soczystą zimową surówkę teściowej. Ten tekst wyjawia prosty przepis na tradycyjną surówkę z czerwonej kapusty.
Źródło zdjęcia: canva/nobtis, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: fajnyogrod