Oszukane kotlety schabowe, zachwycające chrupiącą panierką zrobisz w 15 minut. Alternatywa dla mięsa
Jeśli klasyczne kotlety schabowe wam się znudziły, mamy świetną roślinną alternatywę. Proste i pełne smaku danie z selera kosztuje niewiele, a jego przygotowanie zajmie wam nie więcej niż kwadrans. Dzięki dodatkowi papryki wędzonej będzie aromatyczne i zyska przyjemnie głęboki smak umami. Spróbujecie?
Kotlety schabowe w wersji bezmięsnej z pewnością spodobają się amatorom zdrowego, roślinnego jedzenia. Do ich przygotowania wykorzystamy selera — smakowite warzywo, które zazwyczaj trafia do bulionów, a solo smakuje równie pysznie. Oszukane schabowe doprawimy tak, by smak, jak najbardziej przypominał tradycyjny.
Przepis na oszukane kotlety schabowe w panierce
Smażony w chrupiącej otoczce seler będzie smaczny także bez przypraw, lecz zachęcamy, by dodać sos sojowy i wędzoną paprykę. Wtedy danie będzie bardziej wyraziste.
Składniki:
-
2 duże selery
-
2 szklanki wody
-
1-2 jaja
-
kilka łyżek mąki pszennej
-
bułka tarta do obtoczenia
-
olej rzepakowy do smażenia
-
1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka papryki wędzonej
-
pieprz w ilości do smaku
Jak przygotować roślinne kotlety schabowe? Danie z selerem w roli głównej jest wyśmienite
Selera obieramy i kroimy w centymetrowe plastry. Tak przygotowane warzywo gotujemy w wodzie lub wodzie z dodatkiem sosu sojowego około 6 minut. Osuszamy je, a następnie panierujemy.
W głębokim talerzu roztrzepujemy jajka i mieszamy je z pieprzem oraz wędzoną papryką. W osobnych naczyniach umieszczamy mąkę i bułkę tartą. Każdy kawałek selera obtaczamy kolejno w mące, doprawionym jajku oraz bułce tartej.
Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, aż do uzyskania złotego koloru panierki. Podajemy po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu z ulubioną surówką i ziemniakami z wody. Smacznego.
Po inne pomysły na dania bez mięsa zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak zrobić smaczną zapiekankę makaronową z pieczarkami . Ten natomiast zdrada sekret pysznego smalcu z fasoli .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Tarty chrzan do słoików na zimę o cudownym aromacie. Potrzebujesz tylko 5 podstawowych składników
-
Przepis na domowy przecier pomidorowy. W sklepach nie dostaniesz lepszego, smakuje obłędnie
-
Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Tym razem obędzie się bez garnka z wodą