Smakosze.pl
Smalec

canva/arfo, Getty Images

Szybki przepis na domowy smalec z fasoli. Wystarczy 10 minut i wyborne smarowidło gotowe

20 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Domowy smalec grubo rozsmarowany na świeżym i jeszcze delikatnie ciepłym pieczywie jest spełnieniem marzeń niejednego smakosza. Jeśli jesteś na diecie, spróbuj wersji bez mięsnej, przygotowanej na bazie fasoli. W smaku ciężko wyczuć różnicę, a brak produktów odzwierzęcych docenią wegetarianie.

Smalec z fasoli jest pyszną i zdrowszą alternatywą dla klasycznego smalcu ze słoniny. Do jego sporządzenia nie potrzeba ani grama zwierzęcego tłuszczu, a mimo to smakuje równie dobrze, co zwykły.

Zakwas

Jak zrobić domowy zakwas na żurek? Babcine triki sprawią, że wyjdzie idealnie

CZYTAJ DALEJ

Aby uzyskać idealny aromat, nie zapomnij dodać do niego podsmażonej cebulki i jabłka. Polecamy podawać go z mocno ukiszonym ogórkiem, który podkreśli smak tego genialnego wyrobu.

Przepis na smalec z fasoli

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli

  • 1 cebula

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 jabłko

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od obrania cebuli i posiekania jej w kostkę. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć na nią cebulę.

Po około 5 minutach smażenia dorzuć do niej jabłko, sól, świeżo mielony czarny pieprz i majeranek. Duś całość na niewielkim ogniu kolejne 5 minut, po czym odstaw zawartość patelni do wystudzenia.

Fasolę odcedź, zachowując zalewę. Rozdrobnij ją w blenderze lub widelcem. Dodaj do niej cebulę z jabłkiem oraz 1 łyżkę zalewy. Wymieszaj smalec, przełóż go do czystego słoiczka i schowaj do lodówki. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, czy można jeść codziennie jajka. Ten tekst wyjawia prosty przepis na wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej.

Smalec z ogórkiem kiszonym na chlebie

Źródło zdjęcia: canva/likedat, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >
 Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepisy

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

Czytaj więcej >
Śliwki w occie na zimę

Przepisy

Robisz śliwki w occie na zimę? Teraz do słoików wszyscy wrzucają też pewne warzywo

Czytaj więcej >
Rozgrzewająca surówka z cukinii

Przepisy

Mało znana, rozgrzewająca surówka z cukinii. W sam raz na chłodny dzień

Czytaj więcej >
Jak zrobić zupę pomidorowa na rosole?

Przepisy

Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Naleśniki bez mleka są świetne

Przepisy

Zamiast mleka, wlej gęsty przysmak. Naleśniki wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >