Szybki przepis na domowy smalec z fasoli. Wystarczy 10 minut i wyborne smarowidło gotowe
Domowy smalec grubo rozsmarowany na świeżym i jeszcze delikatnie ciepłym pieczywie jest spełnieniem marzeń niejednego smakosza. Jeśli jesteś na diecie, spróbuj wersji bez mięsnej, przygotowanej na bazie fasoli. W smaku ciężko wyczuć różnicę, a brak produktów odzwierzęcych docenią wegetarianie.
Smalec z fasoli jest pyszną i zdrowszą alternatywą dla klasycznego smalcu ze słoniny. Do jego sporządzenia nie potrzeba ani grama zwierzęcego tłuszczu, a mimo to smakuje równie dobrze, co zwykły.
Aby uzyskać idealny aromat, nie zapomnij dodać do niego podsmażonej cebulki i jabłka. Polecamy podawać go z mocno ukiszonym ogórkiem, który podkreśli smak tego genialnego wyrobu.
Przepis na smalec z fasoli
Składniki:
1 puszka białej fasoli
1 cebula
1 łyżeczka majeranku
1 jabłko
sól
pieprz
olej
Zacznij od obrania cebuli i posiekania jej w kostkę. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć na nią cebulę.
Po około 5 minutach smażenia dorzuć do niej jabłko, sól, świeżo mielony czarny pieprz i majeranek. Duś całość na niewielkim ogniu kolejne 5 minut, po czym odstaw zawartość patelni do wystudzenia.
Fasolę odcedź, zachowując zalewę. Rozdrobnij ją w blenderze lub widelcem. Dodaj do niej cebulę z jabłkiem oraz 1 łyżkę zalewy. Wymieszaj smalec, przełóż go do czystego słoiczka i schowaj do lodówki. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, czy można jeść codziennie jajka. Ten tekst wyjawia prosty przepis na wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej.
Źródło zdjęcia: canva/likedat, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wielkanocna pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym. Nikt jej się nie oprze
Zupa pomidorowa na rosole z dodatkiem maślanki. Lepszej nie jadłeś
Ekspresowy sernik z wiaderka w 15 minut. Przepis na szybki i pyszny deser
Źródło: kulinarneprzeboje